Hlavní obsah

Sranda nebude. Disciplinárka je vážná věc, říká bouřlivák Uličný, nyní nečekaně člen komise

Karel FeltSport.czPrávo

Výrok Petra Uličného: „Kurva, Holube! Pískej ty fauly taky pro nás!“ vstoupil do historie jako jeden z nejslavnějších případů české fotbalové disciplinárky. Jako trenér Plzně ho v únoru 1999 vykřikl na Letné v ligovém duelu se Spartou. Před komisí seděl mnohokrát, převážně za peprné výroky vůči arbitrům. V nové disciplinárce bude sedět šestašedesátiletý kouč na druhé straně stolu.

Foto: Luděk Peřina

Petr Uličný bude zasedat v Disciplinární komisi.

Článek

Pamatujete si onen výrok?

No samozřejmě! Sudí nás tehdy řezal a já na něj po jednom faulu zakřičel: „Kurva, Holube! Pískej ty fauly taky pro nás!" Asistent na lajně Ivo Krátký to bonznul. Řekl, že jsem použil výraz Kurvo. Což nebyla pravda. Nikdy jsem nešel pro ostré slovo daleko, ale nikoho jsem neurážel, ulevil jsem si. Sudí Holub mě tenkrát poslal na tribunu, dal to zápisu a tehdejší šéf disciplinárky Saša Károlyi mi pak napařil padesát tisíc korun pokuty. Odvolal jsem se a dostal dva a půl tisíce navíc. Ale se Šaněm jsme dodnes dobří přátelé.

Teď může bývalý sudí Holub sedět před vámi jako delegát na disciplinárce...

Jako že by něco provedl? Delegáti tam bývají výjimečně, spíš přijdou jako svědkové. Já bych se mu ale nemstil. S Víťou jsme kamarádi. Víte, já se ani mstít nebo dlouho zlobit neumím. Jsem v tomhle směru splachovací. Jsem založením optimista a pozitivně naladěný člověk.

Když jste v tom roce 1999 odcházel z disciplinárky, řekl jste: „Pane předsedo, už mě tady neuvidíte." Napadlo vás, že byste někdy seděl na druhé straně stolu?

Tak to tedy nenapadlo! Na disciplinárce jsem byl za různé peprné výroky poměrně často. Nebylo to příjemné. Jednou jsem řekl, že trenéřina je můj život, a když mi zakážou ji dělat, tak mi vlastně usilují o život... Když mi ale před pár dny zavolal předseda nové disciplinárky Richard Baček, nejprve mě to překvapilo, ale také zaujalo. Chci zůstat u fotbalu a tohle bude nová zajímavá výzva.

Řekl vám Baček, proč vás do komise chce?

Že tam jsou samí právníci, a bylo by dobré, kdyby tam byl někdo, kdo to zná z druhé strany. Právě tahle myšlenka mě zaujala nejvíc, proto jsem kývl. Budu tam nejstarší. Jsem na tu práci zvědavý a těším se. Poprvé se uvidíme na jednání 4. srpna.

Odlehčíte jednání svými vtipnými hláškami?

Sranda nebude. Tohle je vážná věc. Něco může vyplynout ze situace, ale že bych dělal srandu jen proto, aby nějaká byla. To ne, nebylo by to ani vhodné.

Což když budete soudit svoje bývalé hráče či kolegy trenéry?

Víte, že i na tohle se těším, rád je uvidím, i když pro ně to asi nebude zrovna nejpříjemnější, potkat se se mnou zrovna tady. Asi jim budu fandit, přesněji hledat polehčující okolnosti. Pokud ale někdo provede něco závažného, hájit ho nebudu. Když to bude člověk, kterého mám, jak říkám v prvním šuplíku, tedy v srdci, tak se mohu zdržet hlasování. Do jednání disciplinárky bych měl právě vnést ten pohled z druhé strany, vysvětlit pocity či emoce, v jakých dotyčný jednal. Ale doba se v tomhle hodně změnila. Dneska se spíš řeší fauly, kde to je vcelku jasné. Vykázání trenérů na tribunu za vulgarity, je mnohem méně, než za mých let, kdy před disciplinárku seděli trenéři dost často a byly to známé firmy jako Uličný.

Řeší se také problémy s diváky...

Právě, to dřív v takové míře nebývalo. K tomu vám teď nic neřeknu, protože se budu teprve učit, jak se takové případy řeší.

Budete dál spolupracovat se Znojmem?

Moje mentorská práce tam skončila. Nejprve jsem byl napsaný jako hlavní trenér, protože Radim Kučera neměl ještě licenci. Další půl rok jsem byl mentorem, radil, říkal svoje názory. Nepostoupili jsme do ligy a tím jsem jako mentor skončil. Ale byla to fajn práce se skvělými lidmi.

Uličný je ale hlavně spojován se Sigmou Olomouc...

Tohle spojení platí dál a jsem za něj vděčný. Zůstávám v Sigmě jako spolupracovník. Vždyť to je můj mateřský klub, s nímž jsem i vyhrál historicky první domácí pohár. Budu také chodit na fotbal s Karlem Brücknerem a užívat si ho. Jak jsem řekl, fotbal je můj život.

Reklama