Hlavní obsah

Žádná nouzovka, Kalvoda byl vyhlídnutý, ujišťuje mladoboleslavský šéf Dufek

Mladá Boleslav

První variantou na post hlavního kouče po Karlu Jarolímovi byl jeho asistent Boris Kočí, jenže ten má odejít rovněž k reprezentaci. Šéf mladoboleslavského fotbalového klubu Josef Dufek Leoše Kalvodu sledoval s perspektivou budoucí spolupráce. K té došlo dřív, než čekal, a to i díky vstřícnosti Frýdku-Místku, jak prozradil v exkluzivním rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Leoš Kalvoda, nový trenér Mladé Boleslavi.

Článek

Proč jste se rozhodl pro Leoše Kalvodu? Nebyla to z nouze ctnost?

V žádném případě! Práci trenéra Kalvody jsem v posledních letech sledoval s tím, že by někdy mohl působit v Mladé Boleslavi. Třeba za půl roku, nebo také za dva či za pět let. Zaujal mě herní projev mužstev, který vedl, jeho vystupování, práce s hráči, které měl k dispozici. Je to trenér, který umí přitlačit na pilu, jak se říká, co se týče morálky hráčů, jejich vystupování a akceptování líbivého herního projevu, který po nich chce. V hlavě jsem ho měl už na jaře, když se objevily první informace, že by trenér Vrba mohl po šampionátu u národního mužstva skončit a jedním z vážných kandidátů je Karel Jarolím. Tenkrát Kalvoda neměl angažmá. Tím chci říct, že jeho angažování rozhodně nebylo nouzovou variantou, protože bychom neměli pro trenéra kam sáhnout.

V médiích se objevovala v souvislosti s Mladou Boleslaví různá jména trenérů - Michal Bílek, Karel Krejčí, Radoslav Látal... Oslovil jste některého z nich, případně někoho jiného?

Všechno to byly jen spekulace. Nikoho z nich jsem neoslovil. Řešit jsem to začal až tento týden, když mě Karel Jarolím po utkání v Příbrami požádal, jestli bych ho neuvolnil pro reprezentaci už teď, i když původní dohoda zněla do 25. srpna. Variantou měl být Boris Kočí, jenže i to padlo. Vyhověl jsem Jarolímovi, protože v Mladé Boleslavi odvedl velký kus práce. Mluvil jsem osobně jen se dvěma trenéry. V pondělí s Leošem Kalvodou a v úterý s Martinem Svědíkem. Pro mě bylo důležité, aby Kalvodovi, který pro mě byl prioritou, dal jednoznačný souhlas Frýdek-Místek, kde měl platnou smlouvu. To jsem trenérovi také řekl. Nechtěl jsem udělat to, co se stalo mně, když Jarolím byl osloven a se mnou o tom nikdo z vedení FAČR předem nemluvil.

Byl tedy pro případ ztroskotání variantou Jarolímův asistent Boris Kočí, o čemž se také spekulovalo?

Skutečně byl, ale ne jako varianta pro případ ztroskotání. Opravdu jsme uvažovali o tom, že Kočí tým po Jarolímovi převezme, jeho prvním asistentem bude David Jarolím, s nímž už nyní spolupracoval. Druhým pak Lukáš Jarolím, který postoupí k prvoligovému týmu od naší juniorky.

Proč tato varianta padla?

Karel Jarolím mi v pondělí řekl, že si chce vzít Borise Kočího jako prvního asistenta k reprezentaci. Bylo to pro mě velké překvapení. Tuto informaci ale mám jen od něho. Z vedení FAČR mě telefonicky ani písemně v této otázce dosud nikdo nekontaktoval. Ale respektuji Karlovo přání vzít si Borise k reprezentaci.

Psalo se i o tom, že možné angažování Radoslava Látala padlo kvůli jeho vysokým finančním požadavkům...

Osobně jsem s ním skutečně nejednal. V písemném kontaktu byl on, nebo dokonce jen jeho manažer, s ředitelem našeho klubu Michaelem Doležalem. Šlo pouze o informativní kontakt. Ten mi ukázal některé maily, v nichž byly zmíněny peníze. Upřímně jsem se nad tím zasmál... K žádným přímým jednáním vůbec nedošlo. Řeknu vám, že zájem pracovat u nás mělo více trenérů, ozývali se jejich manažeři, kamarádi a kamarádi kamarádů... Některé představy byly až neskutečné... Z některých jejich postupů jsem se až vyděsil. Dál to nechci ani komentovat.

Ve středu jste tedy získal Kalvodu. Vedení Frýdku-Místku vám vyšlo vstříc, nebo bude chtít nějakou finanční kompenzaci?

O peníze vůbec nešlo. Jednání s generálním ředitelem panem Radimem Mamulou bylo korektní, konstruktivní a velice vstřícné, s takovým přístupem jsem se už dlouho nesetkal. Cítil jsem ze slov pana Mamuly, že chtějí umožnit trenéru Kalvodovi v osmapadesáti letech jít trénovat do předního prvoligového klubu, který o něj projevil vážný zájem. V úterý jsme se dohodli a ve středu večer jsme podepsali s trenérem Kalvodou smlouvu do 30. června 2018.

Jak tedy bude vypadat Kalvodův realizační tým, o tom už jste mluvili?

Jedním z jeho asistentů zůstane David Jarolím. Dalším bude Jiří Saňák. To je náš dlouholetý trenér mládeže, který s ročníkem 1994 vybojoval titul mistrů republiky. Jen na rok si odskočil k Jardovi Šilhavému, když byl v Jablonci, na jaře byl chvilku v Olomouci. Saňák dobře zná naše mladé kluky jako Klobásu, Hůlku i další. Ostatní členové realizačního týmu zůstávají.

Ambice Mladé Boleslavi jsou jasné: bojovat o evropské poháry a konečně zlomit prokletí a dostat se do základní skupiny. Dal jste v tomto směru trenéru Kalvodovi nějaká, řekněme ultimáta, nebo má nějakou dobu hájení?

Mladá Boleslav je velmi slušně finančně zajištěný klub. Jsme někde za řekněme čtyřmi pěti nejbohatšími kluby. Pohárové cíle máme, jiné ani mít nemůžeme, ale nevykřikujeme je. Ono to totiž není jen o penězích, ale především o lidech, jejich charakterech, ať se jedná o hráče, realizační tým, lidi v klubu. Myslím si, že máme dobře poskládané mužstvo a kvalitní lidi kolem něj. Trenéru Kalvodovi vytvoříme maximální podmínky, nebudeme ho dostávat pod tlak, ale maximálně mu pomůžeme.

Je podle vás angažování trenéra Leoše Kalvody pro Mladou Boleslav dobrou volbou?
Ano
82 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 733 čtenářů.

Reklama

Související témata: