Hlavní obsah

Horník dostal za korupci ve fotbale podmínku a pokutu

Obvodní soud pro Prahu 3 ve středu odsoudil bývalého sportovního manažera fotbalového klubu Viktoria Žižkov Ivana Horníka za fotbalovou korupci k sedmi měsícům podmíněně a peněžitému trestu 900 000 korun. Dalším deseti fotbalovým rozhodčím a delegátům vyměřil podmíněné tresty a peněžité pokuty v různé výši.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ivan Horník.

Článek

Horník čelil obžalobě za to, že rozhodčím a delegátům nabízel úplatky, aby ovlivnili zápasy ve prospěch Viktorky. Rozhodčí a delegáti byli odsouzeni za to, že si úplatky nechali slíbit.  Obhájci požadovali zprošťující rozsudky, žalobce Petr Cibulka navrhl podmíněné tresty, pokuty a zákazy činnosti.

Horník k soudu nechodí a nepřišel ani ve středu. Rozhodčí a delegáti vinu od počátku odmítali. Svorně tvrdili, že Horníkovým nabídkám vůbec nerozuměli, nikdy od něj nic nevzali a nic pro něj neudělali. Hlavním důkazem policie byly odposlechy telefonních hovorů. Ukázalo se, že do policejní sítě spadl každý, kdo na Horníkovy telefonní nabídky "třicetníků", "kil jablek", či "litrů nafty" reagoval slovy: "Jasně, fajn či jo."

Policie nekonala, aby zabránila trestné činnosti

Obhájci dnes u soudu zejména zpochybňovali použitelnost policejních odposlechů. V případu podle nich nejde o zvlášť závažný trestný čin, který nasazení odposlechů umožňuje, jejich použití v této kauze podle nich ani nenařizují mezinárodní úmluvy. Policie podle advokátů nepátrala po tom, zda byly úplatky vyplaceny a zda byly výsledky zápasu ovlivňovány. "Čekala, jak se budou chovat, a nekonala, aby případné trestné činnosti zabránila," řekl například obhájce Josef Podhorský. Dodal, že navíc není přesvědčen, že se v telefonních hovorech mluvilo skutečně o úplatcích.

Advokáti argumentovali také tím, že i kdyby se obžalovaní bavili o ovlivňování zápasu, nešlo by o korupci ve smyslu trestního zákona. Podle toho totiž musí jít v případě korupce o poškození veřejného zájmu. "Já si myslím, že o veřejný zájem nejde, protože se první a druhá liga neprovozuje z veřejných prostředků," uvedl Podhorský.

Dvě možnosti

Další obhájce Václav Láska zase namítl, že rozhodčí nemohli Horníkovy telefonáty odmítat, protože by tím ohrozili svou rozhodcovskou kariéru. "Měli jen dvě možnosti - hovořit s funkcionáři, nebo nebýt rozhodčí," tvrdí Láska. Záleželo prý na každém, jak dokázal hovor "ukočírovat". "Byl to takový zvyk, že před každým zápasem funkcionáři rozhodčím volali a nafukovali jim hlavu," dodal Láska. Důkazy, které by podle něj tuto tezi potvrdily, ale soud odmítl provést.

V kauze již byli pravomocně odsouzeni rozhodčí Vladimír Pastyřík, který byl jako bývalý policista souzen samostatně, a delegát svazu Jiří Vlček, který jako jediný přijal trest ve zkráceném soudním řízení. Oba muži byli potrestáni podmíněným trestem, pokutou ve výši 30 tisíc korun a zákazem činnosti.

Reklama

Související témata: