Hlavní obsah

Sudí Hrubeš vyřešil sporný moment v Příbrami na druhý pokus

Příbram

Zbytečné dohady vyvolalo komunikační selhání sudích v utkání v Příbrami. Asistent Dušan Pospíšil dlouho váhal se zvednutím praporku, když už byl míč z kopačky plzeňského Lukáše Hejdy dávno v síti. Hlavní Karel Hrubeš k němu běžel a gól pro údajný ofsajd neuznal. Jak se ukázalo, nikdo z plzeňských hráčů ale v ofsajdovém postavení nebyl, takže branka byla naprosto regulérní. Hrubeš však nařídil pokutový kop za faul domácího gólmana Aleše Hruška na Romana Hubníka, z něhož Bakoš vstřelil vedoucí gól Viktorie. Spravedlnosti tak bylo učiněno zadost. Po utkání však hlavní arbitr uznal, že došlo k chybě. Platit měl už Hejdův gól...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Karel Hrubeš.

Článek

Jak se to celé seběhlo... Běžela 24. minuta pátečního ligového duelu v Příbrami, když Plzeň zahrávala trestný kop z levé strany před pokutovým územím. Míč si postavil Marek Bakoš a jeho technický i dostatečně razantní oblouček se snesl před domácího gólmana Aleše Hrušku. Ten míč neudržel a vyrazil ho před sebe, kde se k němu prodral plzeňský Roman Hubník. Ten stihl těsně před tím, než ho Hruška podťal, přihrát doprava, kde Ďuriš pustil míč zcela volnému Hejdovi, který ho poslal zblízka do sítě. Jenže Hrubeš si všiml, že Pospíšil drží praporek nad hlavou a šel k němu. K překvapení všech gól neuznal a ukázal na značku pokutového kopu...

Byl to omyl, žádný ofsajd nebyl

„Asistent číslo jedna Pospíšil signalizoval porušení pravidla o ofsajdu. Nerozuměl jsem mu v komunikátoru dobře, nebylo slyšet, tak jsem s ním šel situaci vykomunikovat. Kdy podle něho došlo k porušení pravidla, zda před střetem Hrušky s Hubníkem, nebo až při Hejdově dorážce. Řekl mi, že signalizoval jako ofsajd až dorážku. Proto jsem se musel vrátit k první situaci a za střet nařídit pokutový kop," vysvětlil prodlení, zaviněné komunikací arbitrů Hrubeš. Přiznal, že takovou situaci řešil poprvé a jeho postup byl logický.

„Chápu, že ta prodleva nevypadala moc dobře, ale pro nás rozhodčí bylo důležité to správně posoudit. Až po zápase jsme zjistili, že k žádnému ofsajdu nedošlo. Umíte si představit, co by se dělo, kdybychom jen neuznali gól pro ofsajd a k penaltě se nevrátili? Nakonec to bylo podle pravidel vyřešeno správně," říkal s ulehčením Hrubeš. Delegáty byli bývalí sudí Petr Petřík a Zdeněk Valeš. Postup Hrubeše byl správný, signalizace asistenta Pospíšila však nesprávná, proto mu byla snížena známka.

Hruška vzal první gól na sebe

Vedoucí gól Plzně v podstatě utlumil aktivitu domácích fotbalistů. Ze situace před prvním gólem nebyl moudrý ani kouč domácích Martin Pulpit. „Škoda, že jsme dostali poněkud zvláštní první branku. V tuhle chvíli nevím, o co tam před penaltou vlastně šlo, proč nebyl uznán už Hejdův gól. Musím se na to nejprve podívat," řekl na tiskové konferenci bezprostředně po utkání.

Vinu na sebe vzal gólman Aleš Hruška. „Měl jsem postavenou zeď a viděl na Bakoše. Čekal jsem ale, že se mi balon sveze po pokropené mokré trávě do připravené náruče. Bohužel se nesvezl, skočil, tak jsem to vyplácl před sebe. Dohrával jsem pak tu situaci, šel jsem proti balonu, jak mě Hubník prostřelil, asi do mě narazil, penalta asi byla. Ale nechci řešit, jestli to byl ode mne faul, nebo ne, prostě jsem ten centr měl udržet," přiznal Hruška.

Kritizován byl už po předchozím duelu s Mladou Boleslaví, kdy mu dal Tomáš Rada gól z trestného kopu, že si špatně postavil zeď. „Nebudu teď hodnotit výkon gólmana, ani to, kdo bude chytat v příštím utkání. Od toho mám odborného asistenta na brankáře Vítězslava Rejmona, který mi udělá analýzu jeho výkonu," dodal Pulpit.

Reklama

Související témata: