Hlavní obsah

Hráčem měsíce je Koubek, mezi trenéry zabodoval Páník

Sezóna odstartovala a s prvním odehraným měsícem ePojisteni.cz ligy se vrací také anketa Ligové fotbalové asociace Hráč a Trenér měsíce. Od této sezóny rozhodují o vítězích členové komise, která je složená ze zástupců mediálních partnerů nejvyšší soutěže a významných mediálních domů. Fotbaloví novináři tak poprvé rozhodli o vítězích za měsíc srpen. Ceny udělili brankáři Sparty Tomáši Koubkovi, respektive kouči Zlína Bohumilu Páníkovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář české fotbalové reprezentace Tomáš Koubek během prvního tréninku před zápasy s Arménií a Sverním Irskem.

Článek

Musel si rok počkat. Brankář Tomáš Koubek  přestoupil do Sparty už loni v létě, následně byl ale zapůjčen na hostování do Liberce. Na severu Čech předváděl skvělé výkony v lize i evropských pohárech, takže si ho letos v létě trenér Zdeněk Ščasný stáhl zpátky do týmu.

Během letní přípravy svedl Koubek boj o pozici letenské jedničky, přednost ale dostal zkušenější David Bičík. Po 3. předkole Ligy mistrů s rumunskou Steauou Bukurešť došlo ke změně. Mezi tyče putoval čtyřiadvacetiletý rodák z Hradce Králové a Ščasný si za své rozhodnutí může nyní gratulovat.

Koubek totiž ve čtyřech ligových kolech nepustil ani jeden gól a postupně vychytal Teplice (0:0), Bohemians (2:0), Jablonec (3:0) i Duklu (2:0). Hlavně díky němu je tak Sparta na druhém místě se stejným bodovým ziskem jako vedoucí Zlín, mladý gólman navíc výrazně pomohl také k postupu do základní fáze Evropské ligy. V prvním utkání play off na půdě dánského Sönderjyske byl hrdinou zápasu a blýskl se i v odvetě.

Koubek má spolu s Tomášem Grigarem nejvíc čistých kont, brankář Teplic ale odchytal o zápas víc.

Páník vede další podzimní revoluci

Pamatujete na loňský podzim, kdy nováček ze Zlína překvapoval svými výkony fanoušky i odborníky? Stejná situace se opakuje také letos, jen s výjimkou, že jsou Moravané o rok zkušenější a hrají ještě lépe. Vždyť v pěti kolech ani jednou neprohráli a se 13 body se vyhřívají na skvělém prvním místě! A to mohli být dokonce zcela suverénní, kdyby je o vítězství na Slavii neobral gól v poslední minutě nastavení.

I tak jsou ale ve Zlíně naprosto spokojeni. Jejich tým nejprve srazil Příbram (2:0), poté remizoval v Edenu (2:2), doma přetlačil Liberec (2:1), šokoval výhrou v Plzni (2:0) a přejel Karvinou (3:0). Už se tedy utkal hned se třemi kluby, které se kvalifikovaly do evropských pohárů, a ani jeden souboj s nimi neprohrál. To je přímo úžasná proměna týmu, jenž na jaře jako jediný z ligy ani jednou nezvítězil.

Na střídačce přitom stále stojí ten samý muž, přemýšlivý trenér Bohumil Páník. Vedení Zlína ho po výsledkově bídném jaru podrželo ve funkci, což se nyní jeví jako majstrštyk. Devětapadesátiletý kouč totiž šije Ševcům taktiku na míru. Hráči pod ním předvádějí jednoduchý a hlavně účinný fotbal se smrtelnými kontry, navíc jim nechybí pokora. Právě tuto vlastnost Páník striktně vyžaduje.

Reklama

Související témata: