Hlavní obsah

Vrátil se na trávník, na němž se i ženil. Teď je Matějovský připraven poradit trenérovi jak na Spartu

Pár minut před dvanáctou se na domácí fotbalové scéně zrodil jeden z nejzajímavějších transferů letošního léta. Čtyřiatřicetiletý Marek Matějovský se po šesti sezónách ve službách pražské Sparty vrátil do klubu, v němž nastartoval kariéru, odkud se vydal do světa a na jehož trávníku se dokonce oženil. Do Mladé Boleslavi přišel na hostování do konce sezóny, které se poté změní v přestup a angažmá datované do konce června roku 2018.

Foto: fkmb.cz

Marek Matějovský se na trávníku fotbalového stadiónu v Mladé Boleslavi dokonce i oženil...

Článek
Fotogalerie

Osm let uteklo, vy jste zpátky v Mladé Boleslavi. Jaké to pro vás vůbec byly roky?

Zajímavé a bohaté jak na spoustu nových zkušeností, tak i na lidi, jež jsem potkal a kteří mě určitě obohatili. Teď věřím, že všechno dokážu využít doma, abych Mladé Boleslavi co nejvíce pomohl.

Dvě sezóny jste prožil v anglickém Readingu, šest dalších v pražské Spartě. Co vám z oněch osmi let nejvíc utkvělo v paměti? Angažmá na Ostrovech a působení v Premier League? Nebo snad působení ve Spartě a úspěchy, které jste s ní slavil?

Ono těch úspěchů se Spartou zase až tolik nebylo, protože za šest let jsem s ní získal jen jeden mistrovský titul. Ale pravdou je, že jsem v jejím dresu zažil celou řadu velkých zápasů, na něž budu rád vzpomínat. Odehrál jsem toho dost a myslím, že jsem na Letné své služby odvedl. Sparta mě naopak naučila hrát pod velkým tlakem, čehož bych teď chtěl a měl také využít.

Asi pro vás nebylo zrovna dvakrát lehké se s pražskou Letnou loučit?

Poslední tři čtyři roky jsem jak od trenéra Lavičky, tak i Ščasného pravidelně slýchával, že už moc nastupovat nebudu a že Sparta se bude snažit najít alternativu, jak hrát bez Matějovského. Pokaždé jsem si přesto místo v sestavě vybojoval. Teď se ovšem vrátil Tomáš Rosický a já dostal na srozuměnou, že už mě mohou na Letné postrádat, takže nebylo co řešit.

Nevyvolalo to ve vás pocit hořkosti či křivdy?

Vůbec, na Spartu mám jen krásné vzpomínky, které mně nikdo nevezme. Třeba i proto, že jsem v jejím dresu vydržel hrát šest let, což se zase až tolika fotbalistům nepovedlo. Teď prostě začala nová kapitola mého života.

Nechtěl jste ji psát ještě někde v cizině? Vždyť jste si vlastně zkusil jen Reading?

To vůbec. Nechtělo se mi harcovat někam do zahraničí, z českých klubů přicházela v úvahu jen a jen Mladá Boleslav. Vždyť tady jsem s fotbalem začal, bydlíme zde, synové trénují ve zdejší fotbalové akademii. Když jsem ostatně před osmi lety do Readingu odcházel, maloval jsem si, že se jednou do Boleslavi vrátím.

V jakém stavu jste mladoboleslavský klub po osmi letech našel?

Z tehdejšího kádru už zůstali jen  Kysela a Šeda, takže nové spoluhráče budu teprve poznávat za pochodu až v následujících týdnech. Výkonnostně je ale Mladá Boleslav pořád nahoře a patří ke špičce naší ligy. Sezónu má dobře rozjetou, takže věřím, že na vítězné vlně pojedeme dál a že k tomu přispěju i já.

Přišel jste ovšem po operaci kolena, takže na rychlou pomoc to nevypadá...

Od operace utekly dva týdny, takže už jsem začal běhat a trénovat s balónem. Na plnou zátěž to samozřejmě ještě není, ale podle plánu všechno probíhá. Proto doufám, že se co nejdříve objevím i na hřišti.

O sobotní duel na Letné ale přijdete. Nechystáte se trenérovi Kalvodovi alespoň pomoci radou, s čím na Spartu vyrukovat?

Když bude mít zájem, nějakou špetku zkušeností a rad přihodím. Ale jak jsem slyšel a viděl, trenér už během týdne nacvičoval s hráči varianty, s nimiž bude chtít na Letné vyrukovat.

Budete asi na tribuně hodně rozpolcený, protože nebude vědět, komu fandit.

Ale to vůbec. Vždy přeju úspěch klubu, za který hraju, a tím je teď Mladá Boleslav. Věřím, že alespoň bod na Letné uhraje. Spartě pak budu přát samé štěstí v budoucnu.

Prezident mladoboleslavského klubu Dufek naznačil, že po skončení kariéry s vámi má další plány. Dokonce žertoval, že byste mohl v budoucnu převzít jeho funkci...

Do toho se tedy rozhodně cpát nebudu. Funkce prezidenta je ve správných rukou a klub funguje, jak má. Dokud jsem hráčem, soustředím se na to, proč jsem se do Mladé Boleslavi vrátil - tedy na fotbal. A když mně přitom čas dovolí, chci pomáhat s trénováním žáčků v akademii.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články