Hlavní obsah

Trenér Bílek se vrací na ligovou scénu. V Jihlavě střídá Hippa, který bude jeho asistentem

Jihlava

Další z bývalých reprezentačních trenérů se vrací na ligovou scénu. Po Petru Radovi, který převzal u dna se zmítající Příbram, se na lavičku dalšího z vážně ohrožených mužstev Jihlavy posadí Michal Bílek. Vedení klubu z Vysočiny už informaci potvrdilo, k podpisu smlouvy by mělo dojít dnes po obědě. Odpoledne už by měl nový kouč vést první trénink Jihlavy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Michal Bílek usedne na lavičku Jihlavy

Článek

Hipp měl hned po víkendové prohře v Karviné tušení, že jeho jihlavská mise je u konce. Zisk pouhých dvou bodů, jen tři vstřelené góly a předposlední příčka v tabulce, to ho samozřejmě vedlo k úvahám, že na Vysočině skončí.

„Nejsem naivní, vnímám to. Nejsou body a je jasné, že jsem za to zodpovědný já," přemítal nad svým osudem slovenský trenér, jenž přišel na Vysočinu loni v prosinci místo Milana Bokši.

Bokša se vrátil na místo sportovního ředitele jihlavského klubu a potvrdil, že na trenérské lavičce dojde k tradiční podzimní rošádě. Hipp skončil, Bílek ho nahradí.

„Je to úspěšný trenér, který přivedl českou reprezentaci do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Své trenérské kvality potvrdil i ve Spartě, s níž získal titul i pohár, podobně jako před tím v Blšanech, které zachránil v lize navzdory všem problémům, které tehdy prožívaly."

Návrat po osmi letech

Jednapadesátiletý Michal Bílek se vrací na českou ligovou scénu po osmi letech. Jeho poslední domácí štací byla zmiňovaná pražská Sparta, kde předčasně skončil poté, co před letenským týmem rozplynula vidina obhajoby titulu, který rok předtím s letenským mužstvem získal.

Bílek sice z boje utíkat nemínil a hodlal skončit až po sezóně, jenže vedení klubu ho odvolalo okamžitě.

Na podzim roku 2009 jmenoval tehdejší první muž českého fotbalu Ivan Hašek svého někdejšího sparťanského spoluhráče Bílka trenérem reprezentace. S ní vybojoval Bílek postup na EURO 2012 a v Polsku pak i postup ze skupiny do čtvrtfinále, v následné kvalifikaci o účast na MS 2014 však neuspěl a po porážce v Itálii sám rezignoval. V posledních dvou zápasech na Maltě a v Bulharsku pak vedl mužstvo jeho asistent Josef Pešice.

Od té doby byl Bílek bez práce, protože angažmá v gruzínském Dinamu Tbilisi bylo příliš krátké a neúspěšné, než aby se dalo brát vážně.

Podzimní změny trenérů v Jihlavě pokračují

Až nyní přichází štace v Jihlavě, kde jsou podzimní výměny trenérů už koloritem. V listopadu 2013 na Vysočině předčasně skončil František Komňacký, o rok později v říjnu Petr Rada, loni v září Luděk Klusáček, letos Michal Hipp.

Ten ovšem u jihlavského mužstva zůstane a stane se Bílkovým asistentem. Oba povedou tým z Vysočiny společně v sobotním ligovém duelu proti Jablonci.

„Angažováním Michala Bílka reagujeme na neuspokojivý vstup do ligové sezóny. Jsme přesvědčeni, že současný tým je dobře trénovaný, vhodně doplněný a má kvalitu na to, aby působil na vyšších příčkách tabulky. Věříme, že změna ve složení realizačního týmu napomůže výsledkovému obratu. Na post hlavního kouče přichází osobnost, která má za sebou řadu hráčských i trenérských úspěchů. Zároveň mne těší, že Michal Hipp u týmu nadále setrvá a přijal pozici asistenta trenéra," okomentoval trenérskou rošádu František Vaculík, majoritní vlastník klubu.

Reklama

Související témata: