Hlavní obsah

Averze fanoušků vůči mně snad už opadla, doufá navrátilec Bílek. Je připravený na všechno

Čestmír FolkSport.czPrávo

Tři roky poté, co neslavně skončil u národního týmu, bude zase trénovat. Jednapadesátiletý Michal Bílek se chopil úkolu zachránit v nejvyšší soutěži tápající fotbalisty Jihlavy, kde ve funkci hlavního kouče vystřídal odvolaného Michala Hippa. Do české ligy se vrátil po osmi letech, smlouvu podepsal do konce sezóny. Celek z Vysočiny je po Teplicích, Blšanech, Plzni a Spartě jeho pátou štací.

Foto: Miroslav Fuks, fcvysocina.cz

Trenér Michal Bílek se vrací na ligovou scénu. Jak si povede v Jihlavě?

Článek

Rozmýšlel jste se dlouho nad jihlavskou nabídkou?

Ani ne. Po odchodu od nároďáku jsem se cítil docela dlouho vyhořelý, ale poslední dobou už mě to táhlo zpátky. Už v létě byl o mě z několika klubů zájem, ale to jsme se ještě nedomluvili. Teď už jsem neváhal. Jihlava je klub, který se v lize dlouhodobě zabydluje, moc se na práci těším. Mám do ní obrovskou chuť.

S jakými ambicemi tedy na Vysočinu přicházíte?

Tým má po šesti kolech pouze dva body, což není příliš komfortní. Podle informací, které mám, je na tom po herní stránce ovšem mnohem líp, než nasvědčuje předposlední patnáctá příčka. Je tady dobré mužstvo, jen to chce se jednou či dvěma výhrami odpíchnout z dosavadní bodové mizérie. Mojí touhou je vyvést Jihlavu co nejdřív ze sestupových vod a postupně se propracovat do středu tabulky.

Co všechno hodláte stihnout do sobotního domácího duelu s Jabloncem?

Chystám se především zapracovat na psychice. Kluci se musí uvolnit a zbavit nervozity. Na změny v herním systému teď není čas. Jablonec bude sice hodně nepříjemným soupeřem, ale určitě jsme schopni utkání zvládnout. Na trénincích se zaměříme především na standardní situace a organizaci hry.

V roli asistenta zůstává dosavadní první kouč Michal Hipp. To bylo vaše rozhodnutí?

Ano. Sám jsem ho o spolupráci požádal a jsem moc rád, že souhlasil. Známe se z někdejšího společného působení ve federální reprezentaci a vím, že je to dobrý kluk a výborný trenér. Byla by velká škoda, kdyby odešel. Věřím, že nám to bude klapat.

Jak dalece jste znal jihlavský tým?

Ligu včetně Jihlavy jsem samozřejmě bedlivě sledoval i v době, kdy jsem byl bez angažmá. Obránce Krejčího jsem kdysi trénoval v Blšanech, řadu dalších hráčů znám od vidění. S ostatními se budu seznamovat za pochodu.

Jste připravený i na případné negativní reakce?

Během působení u národního mužstva jsem si prošel lecčíms nepříjemným, takže jsem připravený úplně na všechno. Od mého konce u nároďáku však už přece jen uběhl delší čas, a tak averze fanoušků vůči mně snad už opadla.

Reklama

Související témata: