Hlavní obsah

Baníku hrozí miliónová pokuta za řádění chuligánů. Slovácko má zavřenou část stadiónu

Praha
Aktualizováno

Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace potrestala fotbalový klub Slovácko pokutou 100 tisíc korun a uzavřením části tribuny za nedostatečnou pořadatelskou službu v duelu se Zlínem. Zlínský klub musí za své fanoušky zaplatit 80 tisíc korun. Komise rovněž zahájila řízení s Baníkem Ostrava a Opavou kvůli jejich vzájemnému duelu druhé ligy, ve kterém vtrhli fanoušci na hrací plochu. Oběma týmům hrozí miliónové pokuty.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Policisté sledují dění v ochozech ostravského stadiónu.

Článek
Fotogalerie

"Předvolali jsme si oba kluby. Důvodem je závažnost chování fanoušků obou klubů, které podle disciplinárního řádu může být potrestáno v případě Ostravy pokutou až do výše deset miliónů korun nebo uzavřením stadiónu a v případě hostující Opavy pokutou až do výše pěti miliónů korun," řekl předseda komise Richard Baček.

K uzavření části stadiónu v sektorech B1 až B5 už sáhla komise v případě Slovácka. Při duelu se Zlínem tam rovněž došlo ke vniknutí diváků na hrací plochu. Podle delegáta selhala pořadatelská služba. Fandové Zlína použili pyrotechniku a rasistické projevy.

"Při utkání došlo k masivnímu použití pyrotechniky včetně jejího vhazování na hrací plochu, k opakovanému vniknutí fanoušků na hrací plochu a dokonce k přerušení utkání. I proto jsme přikročili k trestu uzavření části stadiónu, ve kterém k těmto incidentům došlo. Odpovědnost za své činy musí nést i fanoušci, nejen kluby. Takové chování na ligových stadiónech nebudeme tolerovat," řekl Baček.

Platí i Slavia

Pokutu dostala také Slavia, a to 120 tisíc korun za výtržnosti fandů v zápasech s Jihlavou a Plzní, kde došlo k poškození stadiónů v sektorech hostů a k použití pyrotechniky. Slavii hrozí i další pokuta, jelikož bude vyšetřována za chování fanoušků v Teplicích.

Komise udělila i osobní tresty. Na jedno utkání mají za vyloučení zastavenou činnost zlínský Tomáš Hájek, Mihailo Jovanovič z Brna a v druhé lize David Mikula z Vítkovic a Vilém Fendrich z Opavy. Kvůli čtyřem žlutým kartám si jednou nezahrají Vojtěch Kubista z Jablonce a Martin Sus z Prostějova.

Dva zápasy nesmí vykonávat funkci trenéra kouč Varnsdorfu Roman Veselý kvůli svému chování v duelu druhé ligy s Vítkovicemi. Zároveň musí zaplatit pokutu 15 tisíc korun.

Reklama