Hlavní obsah

Koubek dobrodružnou misi u Botiče zvládá, Klokani našli fotbalovou tvář

Praha

Veselí z víkendového vršovického posvícení se přeneslo i do Ďolíčku. Aby ne, když fotbalovým Klokanům je hej. Zatímco loni se po osmi odehraných ligových kolech zmítali s pouhými čtyřmi body u samého dna tabulky, v letošní sezóně jich posbírali už deset a vydrápali se na devátou příčku. „Umíme počítat, takže jsme věděli, že pokud zápas s Příbramí nezvládneme, půjdeme vstříc těžším časům,“ pochvaloval si trenér Bohemians 1905 Miroslav Koubek nejen postavení v tabulce a bodový zisk, ale především vervu a motivaci svých svěřenců, z níž se zrodila důležitá výhra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Bohemians 1905 Tomáš Berger (vpředu) slaví se spoluhráči gól proti Příbrami.

Článek
Fotogalerie

Po letním odchodu kouče Pivarníka a exodu celého zástupu hráčů se předpokládalo, že klokani budou mít v lize problémy. A velké, protože pro nového trenéra Koubka nebylo snadné řešit situaci, která v Ďolíčku nastala.

Vždyť pryč byli jihoameričtí legionáři Acosta s Mosquerou, do Itálie zamířil mladý talent Schick, všechno ještě vygradovalo kvapným a hlavně nečekaným úprkem brankáře Zlámala do Turecka

Se šichtou si trenér poradil

„Když máte hráče, kteří si svými výkony řeknou o návrat do kvalitních jihoamerických klubů, o něčem to svědčí. Acostu s Mosquerou navíc doplňoval Schick, na jejich kvalitní kombinaci se pak navázali další hráči. A teď je tento mimořádný trojzubec pryč. Bohemka bude jiná, to je jasné," věděl své.

„Bude to doslova dobrodružná práce. Zabudovat nové hráče, vyrovnat se s příchody Last minutě, dát tým do smysluplného tvaru," uvědomoval si čtyřiašedesátiletý kouč, že ho čeká těžká šichta. Zatím ji však zvládá. A výtečně.

„Pro mě bylo důležité mít v mančaftu hráče, kteří mají fotbalové kvality. A Holenda, Hašek a spol. kopat dovedou. Proto změna, proto jsem mužstvo poskládal tak, aby byl obraz naší hry jiný, než v sezónách předchozích. Mám kreativní hráče pro střed hřiště, takže jsme přestali hrát s defenzivním záložníkem a chceme se prosadit fotbalem," netají po osmi odehraných kolech Koubek, že mu příchody na poslední chvíli pomohly.

A nejde jen o Holendu či Haška, ale i estonského záložníka Siima Lutse dirigujícího klokany ve středové řadě či třeba slovenského brankáře Viktora Budínského, který Zlámala plně nahradil a stal se oporou mužstva.

„Neznal jsem ho, ale věděl jsem, že potenciál v sobě má, když si ho vybrala Sparta. Nejde jen o to, že umí chytat, protože to dokáže řada gólmanů, podstatná je hlava. A jemu to na hřišti myslí, což je ještě důležitější," ocenil Koubek, mimochodem sám bývalý brankář, výkonnostní vzestup svého svěřence, který u Botiče hostuje a už ve třetím zápase vychytal čisté konto. „Nějaké chybičky ještě dělá, ale pozitiva převažují. A sebevědomí rovněž získává."

Střídat už může bez obav

Pro trenéra Bohemians 1905 je ovšem důležité i to, že také na lavičce náhradníků jsou hráči, po nichž může sáhnout. Třeba právě proti Příbrami mu všechna tři střídání vyšla a pomohla klokanům k výhře.

„Už mám použitelný balík patnácti šestnácti hráčů. S tím se už pracovat dá a střídat mohu rovněž bez obav, i když stav zdaleka ideální není. Kdyby třeba vypadl Havel, musel by na křídlo Hašek, kdyby se zranil Hašek, neměl bych místo něho náhradu, protože některá místa v sestavě ještě zdvojená nemáme," připomíná Koubek spokojený s tím, že se mu proměna klokanů daří.

„Pochopitelně. Chceme se prosadit fotbalovostí, a když nám to přináší body, jen se utvrzujeme v tom, že jdeme správnou cestou," přitakává.

Reklama

Související témata: