Hlavní obsah

Pelta ulovil Fortunu! Největší kontrakt v historii českého fotbalu, říká

Praha
Aktualizováno

Novým partnerem celého českého fotbalu, včetně reprezentace, se stala na příštích šest let sázková společnost Fortuna. Její vstup na domácí scénu bude mít ale pokračování - za dva roky se stane i sponzorem nejvyšší domácí soutěže. „Jde o největší kontrakt v historii českého fotbalu," pochlubil se šéf FAČR Miroslav Pelta. „Nejen fotbalu, ale podle mého celého našeho sportu,“ doplňoval první muž Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Pelta

Článek

Snem strahovské generality ještě v dobách, kdy pod její křídla spadala i fotbalová liga, byl sponzor, který by přinesl do pokladny sto miliónů ročně. Kolik do ní přijde z konta Fortuny těžko soudit, neboť výši financí nechtěl nikdo za zainteresovaných prozradit.

„Za třináct let, co ve fotbale působím, tolik peněz nikdy nepřišlo. A za pětadvacet let profesionálního fotbalu také ne," pravil diplomaticky Svoboda.

„Na příštích šest let má náš fotbal klid," ulevilo se i Peltovi, neboť Fortuna bude sponzorovat reprezentaci, tuzemský pohár, Superpohár, stejně jako národní ligu a nižší soutěže.

„Bude to žlutá lavina, která zavalí fotbal," narážel první muž českého fotbalu na barvy nového sponzora.

Jde o stovky miliónů, tvrdí Svoboda

„V minulosti jsme sponzorovali Spartu, Slavii, Bohemku i třeba ostravský Baník, působíme i v jiných zemích. Na Slovensku nese nejvyšší soutěž název naší společnosti, v Polsku sponzorujeme varšavskou Legii. Teď tedy vstupujeme do našeho fotbalu," potvrzoval generální ředitel Fortuny David Vaněk.

„Není ve světě moc společností, které by podporovaly fotbal v tak širokém spektru jako my, tedy od divize až po reprezentaci," pochlubil se hlavním bookmaker Hanák.

„A není podobné smlouvy, kterou by se mohlo nějaké sportovní odvětví pochlubit. V horizontu šesti let jde o stovky miliónů," přidával Svoboda, pochopitelně navýsost spokojený, že od sezóny 2018/19 se stane Fortuna i titulárním partnerem první ligy, která pochopitelně ponese její jméno.

Zaplatí za to nejspíš víc než předchozí partneři - tedy pivovar Gambrinus, Synot či ePojištění.cz, od nichž fotbal inkasoval padesát až šedesát miliónů ročně. Fortuna je podle kuloárních informací štědřejší, takže za dva roky tuto částku přebije.

Reklama

Související témata: