Hlavní obsah

Janda: Selhal jsem, na Spartě jsme mohli něco uhrát

PRAHA

Mohl být hrdinou, dvakrát ale svoji příležitost nevyužil. Slávistický záložník Petr Janda ale zklamal jen při první šanci. Při té druhé jej fauloval gólman Blažek a byl vyloučený. Slavia na Letné prohrála 1:2. "Selhal jsem. Kdybych dal gól, hrálo by se nám líp," sypal si po zápase popel na hlavu slávistický mladíček.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Slávista Petr Janda v obležení hráčů Sparty.

Článek

Devatenáctiletý slávistický odchovanec mohl už po čtvrt hodině poslat své barvy do vedení, ztroskotal ale na soupeřově gólmanovi. "Zaběhl jsem si za obránce, zkoušel jsem podél vyběhlého Jardy Blažka poslat míč do branky, ale on to udělal výborně a míč mi stihl vykopnout nohou. A míč se zastavil tři metry od lajny, už jsem ho nestihl dorazit," litoval promarněné příležitosti Janda.

Slavia na podzim svého rivala sestřelila 4:1, tentokrát ale musela sklonit hlavu. "Chtěli jsme vyhrát, bohužel se to nepodařilo. Jeli jsme sem minimálně pro bod," upozorňoval na předzápasové slávistické plány rodák z Čáslavi.

Slavii se nepodařilo urvat ani bod a jedním z důvodů byla i neproměněná šance Jandy z úvodu zápasu. "Důvodů bylo samozřejmě víc. Ale jedním z hlavních bylo to, že jsem nedal za stavu 0:0 šanci. Kdybych jí proměnil, tak by se to vyvíjelo dál. Zápas byl o prvním gólu a ten jsem nedal," kroutil stále hlavou nad svojí možností Janda.

Obdivovatel Ronaldinha hrál přesto dobrý zápas, jeho průniky znamenaly pro soupeře nebezpečí. Po jednom z nich byl dokonce v 54. minutě vyloučený brankář Blažek. Za faul na unikajícího Jandu putoval domácí gólman po červené kartě do šaten a šance Slavie na vyrovnání se zvýšily. "Červená karta pro nás nic neřešila. Kdybych dal gól, bylo by to 1:1 a hrálo by se nám líp. Sparta v deseti zalezla a bylo to těžké," vysvětlil slávistický záložník.

V derby se hraje na sto procent

Janda zápas nakonec nedohrál, osm minut před koncem jej nahradil Černý. "Měl jsem toho dost, braly mě křeče. "V derby se hraje na sto procent a od nějaké sedmdesáté minuty jsem toho měl dost. Navíc mě po srážce s Blažkem bolelo žebro, pořád se mi ještě špatně dýchá," popsal své zdravotní patálie Janda.

Pro devatenáctiletého mladíčka to bylo první derby, na podzim na Strahově chyběl. Atmosféra nabité Letné jej uchvátila. "Hrát před takovou kulisou je něco jiného, než když hrajeme doma před patnácti stovkama diváků. Takže pro mě to byl velký zážitek," připomněl Petr Janda více než dvacetitisícovou návštěvu ve šlágru 24. kola Gambrinus ligy.

Reklama

Související témata: