Hlavní obsah

Sparta musí do zimy pětkrát vyhrát. Může se jí to vůbec podařit...?

Praha

Sparťanská záchranná mise právě teď začíná. Letenským fotbalistům patří po 11 ligových kolech až páté místo. Na Mladou Boleslav s Plzní ztrácejí sedm bodů, na záda se dívají i Slavii a Zlínu. Pokud mají mít Lafata a spol. ještě na jaře o co hrát, počínaje utkáním s posledním celkem tabulky musejí do konce podzimu pětkrát vyhrát. Svedou to? Sobotní duel Sparta - Příbram se hraje od 15:00, přímý přenos vysílá O2 TV Sport. Zápas můžete sledovat v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Kadlec (uprostřed) v presu slávistů. Pod stejným tlakem je teď v lize i jeho Sparta...

Článek

Minulá porážka v Plzni zasadila Spartě další tvrdou ránu. Za dané konstelace má na hony vzdálen nejen titul, ale kvalifikaci Ligy mistrů vůbec. Teď už opravdu nejde ztrácet - jenže to si na Letné říkají již od první reprezentační přestávky, po níž začali ztrácet. A žádný efekt se zatím nedostavil...

„Z okolí na mě zvýšený tlak není. Všichni mi pomáhají, cítím podporu. Tlak si na sebe nejvíc vytvářím sám. Musíme vyhrávat, nesmíme už ztrácet," říká zastupující trenér David Holoubek.

Pět kol do zimní přestávky:
12. Sparta - Příbram (16.)
Letenští vyhráli s poslední Příbramí posledních 6 ligových zápasů a prohráli s ní jediný z posledních 20 vzájemných duelů. Tohle musí být pro Spartu povinné tři body!
13. Liberec (10.) - Sparta
Pod Ještědem už Sparta několikrát přišla o titul a ani v poslední době tam neumí hrát. Poslední tři soutěžní zápasy u Nisy prohrála, z posledních pěti tam vytěžila jedinou remízu...
14. Sparta - Karviná (7.)
Zvenku zatím dovezl nováček jen tři body, ale pozor - bylo to za výhru v Mladé Boleslavi. Pro lídra tabulky je to doteď jediná porážka v soutěži.
15. Hradec Králové (14.) - Sparta
Poslední dva zápasy na hřišti Votroků dokázala Sparta vyhrát, v roce 2012 tam ale prohrála 0:1 a o dva roky dříve 1:2.
16. Sparta - Teplice (6.)
Další Severočeši, které Letenští nemusejí. Na Stínadlech s nimi ztrácejí body pravidelně a ani v Praze je zrovna neválcují. V roce 2012 se na Spartě zrodila remíza 2:2, o dva roky dříve tady Teplice dokonce vyhrály 2:0.

Sparta nechala body v Teplicích i v Brně. Především však neporazila ani jednoho ze čtyř soupeřů, kteří jsou v tabulce před ní. To je zásadní důvod, proč tolik ztrácí.

„Sedm bodů není vůbec hezkých, ale liga bude vyrovnaná a doufám, že budou ztrácet všichni. Záleží na nás, na podzim potřebujeme vyhrát každý zápas a uvidíme, s čím půjdeme do jara," přemítá útočník Václav Kadlec.

Dostat se do zimy na dostřel, jasný úkol

„Není rozhodující, jaký rozdíl je teď. Věřím, že do konce podzimu ho stáhneme. Je to pro nás úkol, abychom se do konce podzimu dostali na dostřel. A na jaře, až se dáme dohromady, tak pořád bude šance o čelo zabojovat," věří další reprezentant Bořek Dočkal.

„Liga je nahoře docela vyrovnaná. Pro fanoušky je to určitě zajímavější, pro nás to znamená, že musíme máknout a zkusit ztrátu stáhnout. Zápasů je ještě hodně a nic nezatracujeme," přizvukuje mu stoper Mario Holek.

Otázkou je, zda Sparta vzhledem k velké marodce a nabitému programu může svůj díl vůbec zvládnout a do zimy už v lize všechno vyhrát. Zkouškou ohněm pro ni bude především příští kolo v Liberci. U Nisy tradičně prohrává, i když je v laufu - a teď, když se trápí...?

Pokus o stíhací jízdu začíná proti poslední Příbrami, což je papírově nejlehčí zápas, jaký může mít.

„Proti Příbrami půjdeme za výhrou od první minuty," slibuje brankář Tomáš Koubek.

Reklama

Související témata: