Hlavní obsah

Lafata se posunul na kótu 192. Na záda se dívá už jen Bicanovi s Kopeckým!

Pětinásobný král střelců fotbalové ligy se hattrickem proti Příbrami zase posunul do čela aktuálního pořadí. Kdyby jen to, 35letý David Lafata překonal další milník svojí kariéry. Kapitán Sparty se dostal již na třetí příčku v pořadí Klubu ligových kanonýrů týdeníku Gól. S bilancí 192 gólů o jednu trefu předstihl Antonína Hájka a na záda se dívá už jen dvěma legendárním slávistům. Josefu Bicanovi a Vlastimilu Kopeckému...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata ze Sparty oslavuje svůj druhý gól proti Příbrami.

Článek
Fotogalerie

Všechny góly celé svojí kariéry má od žákovských let přesně zanesené do sešitů, kterých je už pěkný stoh. Posun na třetí místo v Klubu kanonýrů ale přijal s kamennou tváří hráče pokeru.

„Slyším to až teď od vás. Jsem rád, že mi to říkáte," culil se David Lafata po duelu s Příbramí do kamer a diktafonů.

Copak mu nedochází, že je hned za legendami Bicanem a Kopeckým...?!

„Je to hezké, ale se mnou to teď tolik nedělá. V naší situaci potřebujeme hlavně vyhrávat," poukazuje kanonýr na sedmibodové manko, jež musí Sparta v ligové tabulce dohánět.

Čelo pořadí Klubu ligových kanonýrů týdeníku Gól:
1. Josef Bican447
2. Vlastimil Kopecký252
3. David Lafata192
4. Antonín Hájek191
5.-6. Oldřich Nejedlý180
5.-6. Jan Koller180
7. Horst Siegl176
8. František Kloz175
9. Miroslav Wiecek174
10. Jozef Adamec170

Když bude forma a zdraví...

Lafatova kariéra už pomalu spěje ke konci, takže dva slávisty Bicana (447) a Kopeckého (252) sotva dožene. Pouze osm zásahů mu ovšem chybí ke zdolání hranice 200 gólů. A tuto metu by při své produktivitě mohl stihnout ještě v této sezóně.

„Uvidíme, jaká bude forma a taky zdraví. Dá se to stihnout, ale i zkazit," krčí Lafata rameny.

Jeho spoluhráči slibují, že kapitána ke kótě 200 dotlačí. „Já na nahrávky tolik nejsem, ale hlavně Bořek Dočkal a ostatní kluci vpředu určitě udělají všechno, aby David dvoustovku zdolal," ujišťuje stoper Mario Holek, který si mimořádně po třech letech zase zahrál středního záložníka.

„Nejsem takový historik, ale Lafiho bilanci vnímám. Držím mu pěsti, ať překoná další významnou metu. Je to pro nás stále důležitý a rozdílový hráč," pochvaluje si trenér David Holoubek.

Především vinou rozsáhlé marodky se teď v áčku do hry dostávají i dorostenci, kteří by pomalu mohli být Lafatovými syny...

„Kdybych si pospíšil, tak by to tak mohlo být. Pro ně je to úžasné, pro mě už míň," směje se Lafata. „Pro kluky je to každopádně velká šance, že už tak brzy mohou hrát za áčko."

Zdá se, že třeba 19letému Matěji Pulkrabovi, který mu nahrál na gól číslo 191, jednou bude moci ve sparťanském útoku klidně předat žezlo.

Reklama

Související témata: