Hlavní obsah

Vzpomínka na Spartu nám pomohla, prozrazoval autor vítězné trefy Hořava

Vzpomněli na Spartu a to vědomí jim pomohlo. „Loni jsme proti ní hráli také celý poločas jen v deseti, a přesto jsme ji porazili,“ vybavili si plzeňští fotbalisté - a Tomáš Hořava mezi nimi - v nedělním večeru na pražské Julisce ostře sledovaný duel uplynulé sezóny, v němž měli nakonec navrch. „Cenná zkušenost. A i proti Dukle inspirující,“ přiznával autor jediného gólu, který mistrovskému celku stačil k výhře a návratu na první příčku tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Viktorie Plzeň oslavují vítězství 1:0 na Dukle.

Článek
Fotogalerie

Západočeši na Julisce vedli právě Hořavovým přičiněním, když přišel nepochopitelný Petrželův exces. Během tří minut si za naprosto zbytečné fauly prakticky uprostřed hřiště vysloužil dvě žluté karty, takže po půlhodině se z trávníku pakoval.

„Těžká situace. Hrát hodinu jen v deseti a navíc proti Dukle, která velice dobře kombinuje a na jejíž fotbal jsme se pečlivě chystali," glosoval Hořava změnu režie, k níž po Petrželově vyloučení zákonitě došlo.

On to byl, kdo dostal Viktorii do vedení. Po standardní situaci, kterou domácí nezvládli, a on využil toho, že mu v šestnáctce nechali čas i prostor. „Při rohových kopech máme nacvičeno několik variant. Jednou z nich je prodloužení centrovaného míče hlavičkujícím hráčem do pokutového území," upozorňoval na asistenci stopera Romana Hubníka. Ten to totiž byl, kdo ho vyzval ke skórování.

Hubník asistoval a pak řídil obranu

„Nikdo mě nehlídal, takže jsem vyplul před gólmanem úplně sám," přiznával Hořava, že stačilo balón správně umístit.

Přítomnost Hubníka, který se po pohárové blamáži Viktorie uprostřed týdne v Opavě vrátil do sestavy, byla na hřišti znát. Nejprve nahrál Hořavovi na gól, poté hodinu dirigoval obranu Západočechů naprosto bezchybně, takže cennou výhru uhájili.

„Roman je důležitým článkem naší obrany," uznával Hořava, že s kapitánovou přítomností výkony Plzně rostou. „Ale i Baránek s Hejdou hráli v loňské sezóně velice dobře. Jenže pak se Baránek zranil a na jeho sehranosti s ostatními obránci se absence přece jen projevuje. Časem to ale bude zase lepší, takže budeme schopni zvládat utkání i bez Hubníka."

Na Julisce však Plzeň svého kapitána měla a ten velel bezchybné defenzivě. Dukla sice měla územní převahu, ale do šancí se nedostávala, takže se za vyrovnávacím gólem hnala marně.

„Hráli jsme v bloku, takže Dukla to měla hodně těžké. Zvláště, když to byl z naší strany takticky velice dobrý výkon. Chtěli jsme tři body a nakonec jsme je získali, což je v situaci panující v popředí tabulky hodně důležité. Zvládli jsme těžké střetnutí se Spartou, vyhráli na Dukle, teď musíme v příštím kole naplno bodovat doma s Jabloncem, abychom si před reprezentační přestávkou udrželi nejen vedení, ale i náskok, který máme," plánoval autor trefy, která partii na Julisce rozhodla.

Reklama

Související témata: