Hlavní obsah

Návyky z minulosti, které si někteří hráči neodpustí, vyčítal Petrželovi jeho úlet a vyloučení trenér Pivarník

Praha

Úlet to byl jako hrom. Zbytečný a hlavně trestuhodný. Dvěma fauly v rozpětí tří minut přímo před očima sudího Jílka si Milan Petržela řekl v nedělním večeru na pražské Julisce o vyloučení. „Návyky z minulosti,“ ucedil nazlobeně kouč Viktorie Roman Pivarník. „Od příchodu do Plzně přesvědčuji hráče, že při bránění v bloku si musí podobné fauly odpustit. Některé ale přesvědčuji zbytečně,“ nemohl pochopit, proč se navrátilec do reprezentace Petržela k podobným zákrokům uchýlil.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Milan Petržela z Plzně (uprostřed) dostává červenou kartu od rozhodčího Jana Jílka.

Článek
Fotogalerie

Petrželovy fauly oceněné žlutou a následně samozřejmě i červenou kartou žádnému hrozícímu nebezpečí nezabránily. „Nechá se vyloučit, když je nás deset za balónem a jeho fauly nic neřeší," zazlíval už o půli trenér Pivarník svému svěřenci exces, jímž poslal Plzeň do oslabení.

„A kdybych mu to před utkáním nepřipomínal. Už v minulém kole proti Spartě se obdobných faulů dopouštěl, a proto jsem mu vyčítal, že není schopen plnit to, co si řekneme. Na Dukle uběhne půlhodina a je to tady zase," hřímal, protože mu bylo jasné, jak těžká hodina na jeho mužstvo čeká.

„Museli jsme změnit taktiku a v deseti zapomenout na záměry, s nimiž jsme do Prahy přijeli. Proti Dukle, která praktikuje kombinační fotbal a jejíž hráči rotují a mění místa, to ani jinak nešlo," přeskupil Pivarník řady a naordinoval svým svěřencům systém, jehož cílem bylo bránění jednogólového náskoku obstaraného v úvodu střetnutí Hořavou.

Hořava musel doprava, Hromada zůstal uprostřed

„Ovlivnilo to pochopitelně celý zápas," uznal, že televizní partie ke koukání nebyla. „Museli jsme hrát v bloku a zahustit střed hřiště, protože právě tam je Dukla kombinačně silná a přes střed hřiště zakládá většinu akcí. Donutili jsme ji, aby dávala míče do stran a posílala centry do naší šestnáctky, protože jsme věřili, že je stopeři s pomocí Kozáčika dokáží odvracet. A změnu v rozestavení si to po vyloučení Petržely také vyžádalo. Hořava musel na pravou stranu, kde nikdy předtím nehrál, Hromada zůstal uprostřed sám," rozkrýval Pivarník tahy, které udělal.

Vyšly mu dokonale. Dukla se do šancí nedostala, takže Plzeň dosáhla svého. Vedení uhájila, tři body získala a po dvanácti odehraných ligových kolech díky ztrátám Mladé Boleslavi a Slavie má na první příčce tři body k dobru.

„Takticky to byl hodně dobře zvládnutý zápas. V defenzivě určitě, při pokusech vysouvat Krmenčíka do volných prostorů už to ale tak optimální nebylo. I tak ale měl dvě šance, a kdyby je proměnil, mohl nám zajistit klid mnohem dřív," chválil Pivarník svůj tým za perfektně naplněnou taktiku. „Vzhledem k nabitému programu jsme si sáhli až na dno a výhru vydřeli. Samozřejmě jsem rád, že se to vzhledem ke konstelaci v tomto kole povedlo a my se na špici tabulky utrhli."

Reklama

Související témata: