Hlavní obsah

Holoubek Spartu vést nesmí. Hrozí miliónová pokuta i vyloučení z evropských pohárů

Praha

Kouč David Holoubek nesmí vést Spartu nejen v domácí nejvyšší soutěži, ale ani v Evropské lize. Proto se sám trenér mýlil, když po výhře nad Southamptonem prohlásil: „UEFA nevadí, že nemám licenci.“ Spartě v případě porušení licenčního řádu hrozí v ePojisteni.cz lize pokuta 50 000 korun, jenže v Evropě až 100 000 euro (asi 2,7 mil. korun) a v případě opakování vyloučení z evropských pohárů až na pět let!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Holoubek nemůže jako hlavní trenér vést Spartu ani v Evropské lize.

Článek

Nejprve se podívejme na problém z evropského hlediska, kde hrozí Spartě „smrtelné" sankce. Profesionální soutěže řídí sice Ligová fotbalová asociace, ale co se týká licenčního řádu, podléhá FAČR, protože její výkonný výbor licenční řád schvaluje a poté posílá UEFA, která ho akceptuje, či nikoliv. Ten český akceptovala. Jeho podobu schvalovaly kluby, připomínkovaly příslušné asociační komise. Sparta vycházela z možnosti, že tým může vést i asistent, který nejvyšší licenci teprve studuje. Chyba.

Variantu se studujícím asistentem Češi odmítli

„UEFA náš licenční řád, který vychází z toho evropského, akceptovala, to znamená, že se jím musí řídit české kluby, které startují v evropských pohárech. Manuál k licencím trenérům, tedy kdo smí mužstvo vést jako hlavní trenér, UEFA rozeslala národním asociacím a mají ho k dispozici i kluby, hrající evropské poháry. Tam je jasně řečeno, že klub může vést jen trenér s nejvyšší licencí UEFA PRO," vysvětlil licenční manažer FAČR Stanislav Rýznar, největší odborník v Česku na licenční řády.

„Je pravda, že jako variantu UEFA nabídla možnost, aby hlavním trenérem mohl být i asistent, který nejvyšší licenci ještě studuje. Musí však mít příslušné vzdělání a licenci pro funkci asistenta. Ale jasně zároveň řekla, že národní asociace musí sdělit, zda tuto možnost využijí, nebo ne. My jsme v našem licenčním řádu řekli, že ji nevyužijeme, zástupci klubů u toho byli, takže pro české kluby platí, že v evropských pohárech mohou týmy vést jen trenéři s licencí UEFA PRO," dodal.

UEFA také jasně vymezuje, co může hlavní trenér a asistent. Asistent nesmí být na lavičce aktivní, smí z ní vstát a dát pokyn jen výjimečně. Pokud by delegát zápasu v evropském poháru usoudil, že asistent byl aktivnější než hlavní trenér uvedený v zápisu o utkání, dá to do své zprávy a příslušné komise UEFA se tím budou zabývat. A ty jsou nekompromisní. Hrozí pokuta až 100 000 euro a v případě recidivy vyloučení z evropských pohárů až na pět let," zdůraznil Rýznar.

Doma platí: co oko nevidí, komise neřeší

V české nejvyšší soutěži rovněž platí, že hlavní trenér musí mít licenci UEFA PRO. „Výjimku lze udělit v případě, že hlavní trenér nemůže vykonávat svoji funkci ze závažného důvodu, jako je nemoc, odvolání z funkce nebo jiný skutečně závažný důvod. V takovém případě může klub požádat o výjimku, která je ale v trvání šedesáti dnů. Za tu dobu musí jmenovat hlavního trenéra," uvedl Rýznar s tím, že tuto výjimku nelze prodloužit.

Holoubkovi výjimka pro první ligu, ale tím i pro Evropskou ligu, skončila v pátek 25. listopadu. Hlavním trenérem byl oficiálně ustaven Zdeněk Svoboda, z Holoubka se stal asistent, ale... „Na tom, že vedu tréninky, stanovuji taktiku a koučuji tým, se nic nemění," řekl Holoubek a v podstatě to samé potvrdil po nedělním duelu v Hradci Králové i Svoboda. Holoubek, stejně jako královehradecký Bohuslav Pilný, který rovněž není oficiálně hlavním trenérem, tuto funkci zastává Milan Frimmel, koučovali vehementně své týmy. Papírová komedie, říkají si fanoušci.

„Licenční řád platí pro všechny. Rozhodující je, kdo je uveden v zápise o utkání jako hlavní trenér. Pokud tým viditelně koučuje asistent a delegát utkání to uvede ve své zprávě, pak porušení řádů s klubem projednáme. Když ale ve zprávě delegáta nic takového není, nemáme co řešit," konstatoval Rýznar. Podle soutěžního řádu na pozápasové tiskové konferenci může jít jen hlavní trenér, asistent by ho mohl zastoupit jen v případě, že by byl například nemocný nebo měl náhlý problém, kvůli němuž by nemohl přijít. Jinak klubu hrozí pokuta až 50 000 korun. Před lety takhle Teplice zaplatily padesát tisíc korun za neúčast na tiskové konferenci trenéra Dušana Uhrina staršího. Pokutu jim udělila disciplinárka.

Hradec v tomto ligovém ročníku poslal na tiskovou konferenci Pilného a dostal vážné upozornění od LFA, že v případě opakování porušení řádů ho čeká pokuta. Pilný ani Holoubek tak nemohu vést oficiálně při utkání svoje týmy, nesmí ani na tiskovky po nich. Pokyny musí udílet jen přes oficiální hlavní trenéry.

Podle informací Práva by měl Holoubek ukončit studium licence UEFA PRO v květnu 2017.

Reklama

Související témata: