Hlavní obsah

Akademie v Příbrami jede už léta po vlastní ose

Příbram

Oficiálně byla fotbalová akademie 1. FK Příbram založena až v roce 2014, když všechnu potřebnou administrativu vyřídil její současný ředitel, bývalý ministr školství Josef Dobeš. Dlouholetá práce s talenty tak dostala „nový kabát“, nezbytný pro lepší styk s regionálními orgány a získávání finančních prostředků.

Foto: AFC Ajax, Facebook

Václav Černý debutoval v prvním týmu Ajaxu v pouhých 17 letech.

Článek

Do akademie spadají všechny mládežnické kategorie, je v ní šest týmů přípravek, čtyři žákovské, tři dorostenecké a vrcholem je pak tým do 19 let, který už si zahrál i mládežnickou Ligu mistrů UEFA. Celkem to obnáší téměř tři stovky fotbalistů.

„Status akademie nám umožnil nejen kvalitnější zajištění, ale také vybudování ubytovací kapacity pro kluky, kteří nejsou přímo z Příbrami. V hotelu na stadiónu bydlí ti od patnácti let výš," vysvětluje šéftrenér Pavel Tobiáš.

Provoz stojí ročně kolem osmi miliónů korun, zhruba polovinou přispívá město, druhou musí zajistit klub. Akademie není součástí struktury FAČR, věnuje se totiž celému spektru mládežnických kategorií. Navíc Příbram ze Strahova nikdo neoslovil...

„Není to malá položka, ale vyplatí se. Klub pak profituje z prodeje těch nejlepších," konstatoval příbramský šéf Jaroslav Starka. „To je úděl malých klubů, vychovávat a prodávat talenty, ale je příjemné, když pak vidíte kluky v reprezentačních dresech a oni nezapomínají, kde vyrostli. Šanci v našem prvoligovém týmu taky dostávají," dodal. Na podzim bylo v kádru příbramského áčka jedenáct odchovanců.

Každý mládežnický tým vedou dva trenéři. „Zatím nikdo nemá profilicenci, to chceme napravit. Samozřejmě jsme rádi, když se mladým věnují i bývalí nebo současní hráči. Z těch dřívějších to jsou třeba Jaroslav Mašek nebo Petr Jendruščák. Mezi mladé chodí často třeba i kapitán prvoligového áčka Honza Rezek, ale rádi bychom, aby jich bylo víc," přál si Tobiáš.

V Příbrami kladou velký důraz i na vzdělání hráčů. „Máme smlouvy se šesti školami ve městě, což je asi rarita. Školy sladily rozvrhy hodin tak, aby vyhovovaly akademii, takže kluci nepřijdou o žádné předměty a můžou trénovat i dvoufázově. Ve škole si vyzkoušejí v rámci tělocviku i jiné sporty, aby jejich tělesný rozvoj nebyl jednostranný, ale všeobecný," zdůraznil Tobiáš.

Prošli příbramskou líhní talentů:
Václav ČERNÝ Ajax
Josef KVÍDA Zwolle
Antonín BARÁK Slavia
Dominik MAŠEK Bohemians
Aleš MATĚJŮ Plzeň
Jan SUCHAN Plzeň
Jakub ŘEZNÍČEK Brno
Tomáš WÁGNER Jablonec
Antonín FANTIŠ Zlín
Matěj CHALUŠ Příbram
Martin KRAMEŠ Příbram
Patrik BRANDNER Příbram
Jaroslav TREGLER Příbram
Jiří MAREŠ Příbram
Jiří JANUŠKA Příbram
Denis LAŇKA Příbram
Roman KVĚT Příbram
Štěpán HOLÝ Příbram
Karsten AYONG Příbram

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice