Hlavní obsah

Titul je ještě daleko, zisk jedné trofeje by se mi ale líbil, přiznává slávistický kouč Šilhavý

Slávistický boss Jaroslav Tvrdík vyhlásil jarní atak na titul, trenér Jaroslav Šilhavý však volí opatrnější slova. „Titul je daleko, protože liga bude ještě dlouhá, ale jednu trofej chceme. Už proto, že Slavia dlouho žádnou nezískala. A po evropských pohárech toužíme samozřejmě také,“ nechal se slyšet kouč sešívaných před začátkem zimní přípravy, která pro jeho tým začne už v pondělí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý

Článek

V závěru roku jste si asi moc klidu neužil, protože Slavia zase posilovala a přiváděla nové a nové hráče. Jak jste spokojen s dosavadními transferovými aktivitami?

Zatím jsme se zaměřili na zadní řady, teď se ještě snažíme přivést hráče, který by posílil ofenzivu. Potřebujeme zvýšit konkurenci v kádru, protože jedině ta bude hráče dál motivovat a požene je dopředu.

Nezdá se vám, že v zadních slávistických řadách začíná být trochu přetlak?

Hledali jsme levého obránce, a proto přišel Nor Per-Egil Flo. Zkušený fotbalista, na něhož nedolehne tlak, který na nás na jaře čeká a o němž jsem přesvědčen, že se stane posilou. Michael Lüftner zase zvýší konkurenci mezi stopery, což jsme rovněž potřebovali.

Přišel ovšem i brankář Kovář a chorvatský mladík Alvir...

Uvolnili jsme gólmana Berkovce na hostování do Bohemians, protože potřebujeme, aby pravidelně chytal. Kovář je zkušeným brankářem, s nímž jsem o jeho roli v mužstvu mluvil. Na Chorvata Marka Alvira jsem se byl osobně podívat ve Slovinsku, když jeho Domžale hrálo s Mariborem. Jde i ctižádostivého, pracovitého hráče, nejofenzivnějšího z těch, které jsme zatím do Slavie přivedli, navíc schopného dávat góly. Věřím, že i on se stane platným členem našeho kádru.

Když narážíte na momentální hráčský kádr, plánujete jeho redukci? A dojde k ní ještě před odletem na soustředění do Číny 5. ledna?

Myslím, že během pár dnů se vyřeší, kdo zůstane a kdo odejde. Zvláště, když někteří hráči odejít chtějí, protože se necítí patřičně vytížení.

Znamená to ovšem, že do úspěšné podzimní sestavy budete muset zapracovávat nové hráče. Nebude problém s tím, aby se mužstvo na ligové jaro patřičně sehrálo?

V tom problém rozhodně nevidím. Narůstající konkurence v kádru je důležitější než sehrávání mužstva.

Hned koncem týdne odlétáte na soustředění do poněkud nezvyklé destinace na čínský ostrov Hainan. Co si od něho slibujete?

Přípravu v dobrých klimatických podmínkách, která bude i pro hráče zpestřením. Navíc bychom se v rámci soustředění, z něhož se vrátíme 17. ledna, měli utkat s jedním provinčním protivníkem a jedním soupeřem z nejvyšší čínské Superligy. Budeme sice v úvodu přípravy na jaro, ale sám bych byl zvědavý, jak by tato konfrontace dopadla.

Klubová generalita mluví po podzimní druhé příčce už otevřeně o ataku na titul. Dosáhne Slavia na ligový primát už v této sezóně?

Titul je ještě daleko, protože i konec soutěže je daleko. Hrajeme ovšem i domácí pohár, takže mým přáním je, abychom alespoň jednu trofej získali. Zvláště, když Slavia už dlouho žádnou nezískala. A samozřejmě že chceme i do evropských pohárů.

Bude to pro vás ovšem mnohem těžší než v Liberci, který jste před čtyřmi lety k titulu dovedl.

To si moc dobře uvědomuji. S Libercem nikdo nepočítal, lidé nám dokonce titul přáli, protože nás vnímali jako provinční klub. Se Slavií to je a bude pochopitelně jiné, protože kam přijedeme, tam jsme vnímáni jako nepřítel číslo jedna. Ještě že nás jezdí i na cizí hřiště povzbuzovat a pomáhat naši fanoušci, kteří nám i venku vytváří báječnou kulisu. Už kvůli nim by se mi zisk alespoň jedné trofeje na konci sezóny líbil.

Reklama

Související témata: