Hlavní obsah

Trenér Rada v Příbrami skončil. Tým přebírá mladý Tobiáš

Příbram

Kouč Petr Rada v sobotu skončil u prvoligové Příbrami. Důvodem byly především finanční problémy klubu. „Nabídku týkající se snížení platu, kterou mi předložil prezident klubu Jaroslav Starka, jsem nemohl akceptovat,“ řekl pro Sport.cz a Právo Rada. Starka se k důvodům nevyjádřil, v sobotu odletěl na dovolenou na Kanárské ostrovy. Tým přebírá Kamil Tobiáš, kouč juniorky, a syn zkušeného kouče, nyní hlavního trenéra příbramské akademie Pavla Tobiáše.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada v Příbrami skončil.

Článek

Podle dobře informovaného příbramského zdroje měl jít Rada s platem dolů o desítky procent. Klub nemá finanční prostředky na to, aby plnil jeho smlouvu. Navíc není tajemstvím, že dluží několik platů nejen hráčům, ale zřejmě i trenérovi. K tomu se však Rada nechtěl vyjádřit vzhledem k dohodě se Starkou. „Máme finanční problémy, ale na platy hráčů nechci sahat," řekl ve středu Starka, o trenérovi se nezmínil.

Starka přiznal, že Pulpit byl omyl

Osmatřicetiletý Kamil Tobiáš tak po osmi měsících navazuje na práci svého otce. Pavel Tobiáš vedl Příbram ještě na jaře minulého roku. Začátkem května byl odvolán z funkce v době, kdy se mužstvu nedařilo a bojovalo o záchranu. Na poslední tři kola převzal tým Martin Pulpit a Příbram se zachránila po bezbrankové remíze v Jablonci, kdy ani jedno mužstvo nevystřelilo na branku. Tobiáš se vrátil do příbramské akademie, v níž má funkci šéftrenéra.

Jenže na podzim pod Pulpitem nedala Příbram ani gól a nezískala jediný bod, takže byl po 4. kole odvolán a nahradil ho právě Rada. „Bylo mojí chybou, že jsem odvolal Tobiáše, zachránili bychom se i s ním. Řešení s Pulpitem nebyl ideální tah," přiznal na začátku podzimu Starka.

Asistoval tátovi i Radovi

Pod Radou pak Příbram získala devět bodů za dvě vítězství a tři remízy, z toho šest bodů v posledních čtyřech kolech, v nichž neprohrála. V tabulce je však poslední a na čtrnácté Brno ztrácí šest bodů. V zimní přestávce z Příbrami odešel Brandner do Dukly, protože mu končila smlouva a novou nepodepsal, nové angažmá si hledají také Majtán a Borek. K říčce Litavce přišlo několik hráčů na zkoušku, ale jejich kvalita podle prvních odhadů neodpovídá požadavkům na první ligu.

Těžký úkol, zachránit tým v nejvyšší soutěži, tak dostal Kamil Tobiáš, který bude sázet na mladé hráče, které zná. Jeho asistenty budou Marcel Mácha a Tomáš Poštulka. Tobiáš působil už jako asistent v realizačním týmu svého otce v minulé sezóně, půl roku byl také v Plzni, ale vrátil se znovu do Příbrami, kde převzal juniorku a spolupracoval i s Radou.

Tobiáš je držitelem licence UEFA PRO. Starka o něm už loni řekl: „Počítáme s ním do budoucna jako s trenérskou variantou pro první mužstvo."

Reklama

Související témata: