Hlavní obsah

Slávisté v Číně dřou, ale našli si čas i na zábavu. Soupeří v břevínkách

Chaj-kchou

Fotbalisté pražské Slavie jsou na čínském ostrově Chaj-nan již čtvrtým dnem a na hráčích začíná být místy patrná únava z tréninkových dávek. V týmu ale i přesto panuje dobrá nálada, hráči si navíc tréninky zpestřili soutěží v trefování břevna. Klání začalo v pondělí a bude trvat do závěru soustředění a po prvních dvou kolech je patrné, že někdo ho bere opravdu vážně.

Slavia v Číně soupeří v břevínkách.Video: Vojtěch Pospíšil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Exotické soustředění je zaměřené na fyzickou kondici, takže hráče si většinou jako první bere na hřišti na starost kondiční trenér Pavel Čvančara, jehož zvučný hlas nelze na hřišti přeslechnout. „Gino! Tam už máš dávno být," káral třeba bez váhání útočníka Van Kessela za jeho pomalý přesun na další stanoviště.

Cvičení jsou nápaditá a střídají se, hráčům třeba daly zabrat i „obyčejné" shyby na břevně. Ztěžoval jim je velký průměr tyče a hlavně to, že po chvíli se stala kluzkou ze zpocených dlaní slávistů. Drobný záložník Jan Sýkora narazil ještě na problém s výškou a chvíli vtipkoval, že snad bude potřebovat vysadit, ale nakonec bez problému vyskočil nahoru.

Poté přišla na řadu část s balónem pod taktovkou asistenta Jiřího Chytrého, jenž nejprve spustí vysvětlení v češtině a poté případně i v angličtině pro zahraniční hráče. Jedná se především o cvičení v ostrém tempu zaměřená na presink a zvládnutí tlaku při permanentním přečíslení, to vše za bedlivého dohledu Jaroslava Šilhavého.

Po letech, kdy byli fanoušci zvyklí na zimní kondiční soustředění na horách, kde hrály hlavní roli běžky, se může zdát, že tohle nestačí. Ostatně příspěvky v internetových diskusích občas naznačují, že to hráči takto mají pohodlné. Ale při správném tempu a intenzitě je to očividně efektivní a především to hráče baví.

Vítěz břevínek dostane sladkou odměnu

Je to vidět na každém tréninku, kdy jsou všichni zdravě nahecovaní a soutěživost nepolevuje ani na minutu. Obzvlášť v tom vyniká vyhlášený válečník Muris Mešanovič, který těžce kouše jakoukoli chybu. S bojovností zajde někdy tak daleko, až se dočká pokárání. „Muris, běháme jak magoři," snažil se jeho motivaci usměrnit jeho spolubydlící na pokoji Antonín Barák.

I přesto je však režim „z hotelu na trénink a zpět" trochu stereotypem, takže hráčům přišla vhod soutěž v populárních „břevínkách". Rozlosovali se do skupin po pěti, přičemž každý ze skupiny má pět pokusů a do dalších bojů postupují nejlepší dva.

Vyhlášený hračička Tomáš Jablonský si rovnal s očividným natěšením míč na vápno už po nedělním tréninku, takže ho zklamalo, když se dozvěděl, že klání začíná až o den později. V pondělí si ale vše vynahradil, ze své skupiny totiž postoupil společně s mladíkem Danielem Součkem.

Druhá pětice nabídla větší drama, došlo totiž na rozstřel hned tří hráčů se stejným skóre. První uspěla nová akvizice Marko Alvir, takže už to bylo jen mezi Šventem a Van Burenem. Jenže ne a ne se rozhodnout. „Dávám vám dvě kola," prohodil ke svým svěřencům kouč Šilhavý poté, co už se souboj opravdu vlekl. A hráči ho poslechli, přes dvě kola opravdu nepřetáhli, protože po pokusu Dušana Šventa už břevno konečně zazvonilo.

Turnaj v dalších dnech pokračuje, vítěz se může těšit na dort. Ve středu Slavii čeká pro zpestření zápas s jedním z místních týmu, ve čtvrtek pak mají volno a chystá se pro ně překvapení.

Reklama

Související témata: