Hlavní obsah

Tvrdík: Van Kessel má poslední šanci, nabídku za Vukadinoviče nemíníme zvýšit!

Vojtěch Pospíšil (Chaj-kchou)Sport.cz

Předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík se k týmu krátce připojil během soustředění na čínském ostrově Chaj-nan a při té příležitosti se pro Sport.cz vyjádřil k přestupové politice vršovického klubu. Rozebral příchod Jana Sýkory a naopak neuskutečněný přestup zlínského Vukadina Vukadinoviče. Kromě toho nastínil, za jakých podmínek je možný odchod záložníka Jaromíra Zmrhala a prozradil více o situaci útočníka Gina van Kessela.

Foto: Vojtěch Pospíšil (Chaj-kchou), Sport.cz

Stanislav Vlček (vlevo) se na soustředění Slavie v Číně zdraví se šéfem klubu Jaroslavem Tvrdíkem.

Článek

V případě přestupu univerzála Jana Sýkory se v médiích hovořilo o částce kolem 30 miliónů korun a také o tom, že nabídka Slavie je výrazně vyšší než ta z Plzně, která o hráče taktéž měla zájem.

„Kolem hráče Sýkory běhají nepravdivá čísla. Mě tyto debaty hrozně zlobí, protože myslím, že kdyby byly zveřejněna nabídka naše a Plzně, tak by bylo vidět, že nejsou tak daleko od sebe, jen mají jinou strukturu," uvedl Tvrdík s tím, že Slavia nabídla třikrát menší procentuální podíl na dalším transferu hráče než Plzeň, zároveň ale byla ochotná zaplatit víc peněz hned.

„Jsme bonitnější klub a máme silné finanční zázemí, takže schopnost platit hned vidím jako naší velkou výhodu na českém trhu. My jsme se netajili tím, že nechceme měnit hráče, my chceme klub budovat. Nabídka Plzně byla nastavená na to, že započítávala některé hráče, které Plzeň nepotřebuje, ale dopočítávali je do ceny pro liberecký klub. My jsme byli ochotni platit v hotovosti," dodal.

„Opravdu si myslím, že když řekl trenér Pivarník, že do hráče z české ligy jsou v Plzni ochotni investovat 12 až 15 miliónů korun, tak je zřetelné, že neznal nabídku plzeňského klubu. Toto téma považuji za uzavřené a mluvím o tom naposledy," řekl Tvrdík.

Slavia chce podle Tvrdíka budovat silný středoevropský klub, jehož jádrem budou nejlepší čeští a slovenští hráči z české ligy. Chce se tak v rámci českého fotbalu podělit o možné budoucí výnosy z evropských pohárů.

„Jsme připraveni za české hráče českým klubům platit spravedlivou cenu. Nemůžeme být těmi, kdo má jediný zisk a ostatním ubírat jejich spravedlivý podíl na výchově mládežnických talentů," vysvětlil a doplnil, že částky za přestupy budou i nadále tajemstvím. „Nebudeme zveřejňovat částky, za které hráče nakupujeme, a také se za to nebudeme nikomu omlouvat," zdůraznil Tvrdík.

Vukadinovič má do klubu otevřené dveře

Vršovický klub v zimě přivedl hned pět nových hráčů, vedle nich ale ještě usiloval o zlínského rychlíka Vukadina Vukadinoviče, jemuž se náramně vydařila podzimní část ligy. V současné chvíli ale jednání o jeho přestupu zamrzla.

„Všechno má svou objektivní cenu. A když se podívám, za kolik zlínský celek prodal v tomto přestupovém období jiné hráče a kolik my jsme nabídli za Vukadinoviče, tak si myslím, že ta naše nabídka je objektivně spravedlivá. Pro Zlín je ale nepřijatelná a v dané chvíli jsme zaregistrovali, že s námi přerušili jednání," vyjádřil se Tvrdík k transferu hráče, který již za Slavii hrál.

Kádr Slavie je podle něj v současnosti dobrý. Podařilo se naplnit přestupovou strategii, kterou si vytkli s trenérem Šilhavým po jeho příchodu, a není tak nutné tlačit na Vukadinovičův příchod a zvyšovat nabídku. Neznamená to však, že by Slavia jeho příchod úplně zavrhla.

„Mrzí mě to zejména ke vztahu k Vukovi, protože jeho zájem vrátit se do Slavie je obrovský, u nás má tedy dveře otevřené, když ho Zlín pustí. Ale ta naše nabídka už je mírně nad standardem českého trhu. My ji nemáme důvod zvyšovat. To znamená, že budeme platit mírný nadstandard, ale nebudeme přeplácet nebo vyhazovat peníze, to prostě Slavia dělat nebude," okomentoval přestupová jednání.

Zmrhal může odejít

Dalším diskutovaným tématem je odchod Jaromíra Zmrhala, o němž se nemluví poprvé. Ostatně klub na něj v minulosti měl nabídky, ale neprodal ho.

„Na Zmrhala klub oficiální nabídku nemá. My už jsme mu dvakrát neumožnili odejít, takže jestli klub dostane nabídku ve výši, na které jsme domluveni s jeho agentem, tak ho pustíme. Ale zatím není o čem diskutovat," vysvětlil Tvrdík.

Šéf slávistického klubu ale zároveň dodal, že by si přál, aby krajní záložník, jenž se dostal i do reprezentace, v týmu zůstal, protože by to pomohlo jeho sportovnímu růstu. A především by Slavii zůstala pohromadě podzimní základní sestava, což by mohl být důležitý aspekt v boji o titul, který Slavia po povedeném podzimu vyhlásila.

Van Kessel to má nahnuté

Naopak šance na to, že by se do základní sestavy prosadil Gino van Kessel, nevypadají moc valně. Hráč, který přišel z Trenčína, sice vršovickému klubu pomohl postoupit v druhém předkole Evropské ligy přes Levadii Tallinn, ale od té doby jeho výkony uvadaly.

„Máme na něj nabídky z Polska, Turecka a ze států bývalého Sovětského svazu. Trenér se rozhodne po tomto soustředění, zatím ještě nemá na hráče hotový názor. Já nevylučuji, že když Gino bude výborný, a třeba v sobotním zápase dá pět gólů a všechny ostatní převálcuje, tak od trenéra třeba šanci dostane. Ale poslední rozhodnutí vedení klubu v této záležitosti bylo, že ho uvolníme na hostování," řekl k nizozemskému záložníkovi Tvrdík.

Slavia o dalším angažmá nizozemského útočníka jedná, nejdále prý zatím pokročilo rokování s jedním z polských klubů.

S posilováním a investicemi do hráčů je Tvrdík velmi spokojený. Pokud by se totiž situace brala z ekonomického hlediska, tak při hypotetickém okamžitém rozprodání kádru by Slavia vydělala. „Dokonce bych řekl, že naše investice by nám zaplatil prodej jen několika hráčů," uzavřel Tvrdík povídání o přestupech.

Reklama