Hlavní obsah

Nenadávejte pomeznímu! Na sále vám jako chirurg může zachránit život

Chirurg, odborný vysokoškolský asistent, manažer velkého atletického mítinku. Pestrá jsou civilní povolání českých fotbalových rozhodčích, kteří se momentálně na jarní sezónu připravují na soustředění v Portugalsku. V reportáži pro fotbal.cz představují své profese, které mají k fotbalu zdánlivě daleko, asistenti Valter Boček s Jiřím Moláčkem a hlavní sudí Zbyněk Proske.

Civilní povolání fotbalových rozhodčích

 
Článek

Příteli chvátej, SOS... Nikoho z fanoušků, kteří jsou zvyklí z ochozů nadávat rozhodčím, zřejmě nenapadne, že jeden z mužů v černém jim kdykoliv může klidně zachránit život.

Asistent Jiří Moláček totiž pracuje jako cévní chirurg ve Fakultní nemocnici v Plzni-Lochotíně. „V chirurgii i ve fotbale je třeba dělat správná a rychlá rozhodnutí, to je společné. Vždy chci být stoprocentně připravený v práci i na fotbale. Ale zatímco ve fotbale se občas nějaká banální chyba přihodit může, v mé profesi to je vyloučeno," zdůrazňuje Moláček.

Další asistent Valter Boček je absolventem ekonomické fakulty Vysoké školy Báňské v Ostravě - oboru Systémové inženýrství a informatika. Jako předseda organizačního výboru velí přípravám Kontinentálního poháru v atletice, který hostí příští rok v září Ostrava.

Hlavní rozhodčí Zbyněk Proske stejně jako Boček vystudoval VŠB v Ostravě a také tamní Technickou univerzitu. Nyní je na ní odborným asistentem a má na starost výuku šesti různých předmětů na Katedře městského inženýrství.

Reklama