Hlavní obsah

Limberský je s konkurentem Janžou na jedné vlně. Pořád se mě ptá na tu mojí šajtli, směje se

Benidorm

Levá strana obrany? Posledních osm let patří v Plzni výhradně Davidu Limberskému. Bude mu patřit zřejmě i nadále, nicméně poprvé ve Viktorii čelí přímé konkurenci. Lídr fotbalové ligy v zimě angažoval 23letého slovinského reprezentanta Erika Janžu. S cílem, vychovat z něj nového „Limbu". Jak se s tím 33letá plzeňská ikona srovnává?

Foto: FC Viktoria Plzeň

Plzeňský kapitán David Limberský s novou posilou Viktorie Erikem Janžou (vlevo) během soustředění ve Španělsku.

Článek

„To je fotbal. Léta člověk nezastaví. Dobrý klub musí myslet na budoucnost, za starší kus musí být připravovaný mladší. Viktorka si musí vychovat někoho na moje místo, je to logický krok," říká Limberský.

Pokud dřív nemohl, trenéři za něj na trávník poslali záložníka Jana Kovaříka, nebo pravého beka Aleše Matějů. Teď proti němu stojí čistokrevný levý obránce. Podle zdroje blízkého kabině dře Limberský v přípravě na 120 procent. Že by za tím stál právě příchod Janži?

„Není to kvůli tomu. Prioritou pro mě vždycky bylo, odehrát naplno zápas. V tréninku, pokud jsem se necítil, jsem si ulevil. Jenže s přibývajícími roky musím o své tělo víc dbát, abych stačil mladším. Teď pro to asi dělám víc než dřív. To sedí," přiznává bývalý dlouholetý reprezentant.

V kabině Plzně i na hřišti má léta výsostné postavení. Stejné, jaké mýval Pavel Horváth. „Vím, že David je legendou Viktorky, je to vynikající hráč. Nedívám se na to jako kdo s koho. Snažím se co nejlépe trénovat a hrát, trenér pak rozhodne, kdo z nás dvou nastoupí," podotýká Janža.

Limberský ho zná měsíc, proto si neodvažuje soudit, jestli jej Slovinec jednou může plně nahradit. Tuto otázku proto odlehčil. „Abych řekl pravdu, vzhledově ani váhově si moc podobní nejsme. Erik je krajní bek moderního střihu, rychlý, s výbornou fyzičkou. V tom si asi také příliš podobní nejsme," směje se Limberský, na kterém Janža neustále vyzvídá recept na jeho pověstné centry pravou šajtlí.

„Pořád se mi na tu šajtli ptá. Nejde mu do hlavy, jak to můžu takhle kopnout," povídá zkušený obránce. Nebránil by se radám, pokud by jej o ně Janža požádal. Je však přesvědčený, že mladík si půjde svojí cestou, což považuje za správný scénář.

„V Mariboru odkopal spousty těžkých zápasů, něco určitě umí. Když bude chtít poradit, kam v Plzni skočit na kafe, ochotně mu to sdělím. Fotbalově mu ale spíš poradí trenéři," dodává s úsměvem Limberský.

Reklama

Související témata: