Hlavní obsah

Po večerech počítám, kolik bodů bude stačit, vtipkoval kouč Karviné Weber

Ostrava

Plány ligového nováčka se po úspěšném podzimu nemění. Karviná vstoupí do jarní části ePojištění.cz ligy ze sedmé pozice, myslet bude ale stejně jako na začátku ročníku výhradně na záchranu. „Začátek jara bude hodně o bojovnosti, ale věřím, že jsme se připravili zodpovědně. Pro nás bude důležité, abychom co nejdříve získali body potřebné k záchraně,“ řekl kapitán MFK Karviná Pavel Eismann.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Karviné Jozef Weber.

Článek

V minulém ročníku první ligy stačilo k záchraně Příbrami sedmadvacet bodů. Do této mety nyní Karviné chybí šest bodů. „Nebudu lhát. Po večerech počítám, kolik by nám mohlo stačit. Bude to ale napínavé až do konce. Všichni od sedmého místa hrajeme o záchranu," upozornil trenér Jozef Weber.

V zimní přípravě odehrála Karviná deset utkání. První tři vyhrála, v dalších sedmi čtyřikrát remizovala a třikrát prohrála. „První část byla v pořádku, jen nám to trochu kalila zranění Košťála, Jovanoviće a Hoška. Ale dostali šanci další a například Plesník z juniorky se jí chytil velmi dobře," vykládal Weber, který si pochvaloval i herní soustředění v Turecku, kde se Karviná utkala s ukrajinskou Poltavou (0:0), polským Bialystokem (2:3) a bosenskou Tuzlou (1:1). S čím ale spokojený být nemohl, byly výkony v utkáních proti Baníku (0:5) a v prvním poločase proti Opavě (2:2). „Někteří hráči, kteří mají vytvářet tlak na hráče v základu, ukázali, že na ligu ještě asi nemají," zlobil se Weber.

O góly se chce starat Wágner

O to více karvinský trenér stál o kvalitní posily. Především jablonecký Tomáš Wágner ukázal, že by jí mohl být. V prvních třech zápasech v karvinském dresu dal tři góly. „Jsem v Karviné od toho, abych je dával. Věřím, že důvěru trenéra budu dobře splácet," řekl Wágner.

Pro jarní část fotbalové ligy získala Karviná zatím pětici nových hráčů. Jovanović z Brna, Wágner z Jablonce, Kalabiška z Mladé Boleslavi a Dressler z Teplic budou ve Slezsku půl roku hostovat. V jednání, které ale komplikuje zranění kolene, je pak ještě obránce Vondra. Jediným, kdo do Karviné v zimě přestoupil, je syn trenéra Webera Tomáš. „Nebude to tady mít lehké a budu upřímný, má velmi malou šanci na jaře hrát. Je tady především s výhledem do budoucna," řekl na adresu 20letého syna Tomáše trenér Weber.

Utkání s Plzní, Spartou a Slavií budou svátkem

V jarní části ligy přivítá Karviná na svém stadiónu prvních pět týmů tabulky. Začínají v neděli proti páté Mladé Boleslavi, dva týdny nato se utkají se čtvrtým Zlínem a ve třetím domácím utkání přivítají vedoucí Plzeň. Hostit budou také obě pražská S. „Bude to svátek pro všechny a není třeba se těchto soupeřů bát," řekl kapitán Eismann.

Důležitým stavebním kamenem záchranářských prací bude i na jaře brankář Jan Laštůvka. „Nebudu spekulovat, kolik bodů nám na záchranu bude stačit, půjdeme si pro ně do každého zápasu. Máme doma těžké soupeře, ale bude plno a lidi nás poženou. Venku můžeme překvapit, protože soupeři nás budou muset porazit," řekl zkušený gólman.

Kromě ligy čeká Karvinou také čtvrtfinále Mol Cupu. „Pohár se hraje až v dubnu. Pokud budeme v té době zachránění, můžeme své plány přehodnotit, ale naší prioritou je jednoznačně liga," naznačil Weber.

Reklama

Související témata: