Hlavní obsah

Zlínský příklad by mohl být cestou do budoucna i pro Teplice, míní sportovní ředitel Dovalil

Teplice

Český fotbal měl zmapovaný z dlouholetého trenérského působení u reprezentační „jedenadvacítky“ a po intermezzu v arabském prostředí se Jakub Dovalil vrátil do tuzemské reality. Nikoliv už ve službách fotbalové asociace, ale coby člen vedení FK Teplice. V sobotu 18. února si takříkajíc odbude „premiéru“ na prvoligové scéně v roli sportovního ředitele teplického klubu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Dovalil.

Článek

Jaký je váš současný pohled na první ligu?

I fotbal se řídí ekonomickou situací, i když to není vysloveně přímá úměra. Ale zpravidla platí, že týmy, které jsou ekonomicky nejsilnější, hrají špičku ve svých soutěžích v Evropě. Momentálně jsou v Česku tři silné kluby, které figurují na prvních třech místech tabulky. Dobrou sezónu po sportovní stránce prožívá i čtvrtý Zlín. A Teplice snad patří do skupiny hned za těmi nejlepšími, čemuž odpovídá i šesté místo v tabulce.

Můžete blíže specifikovat postavení teplického klubu v rámci českého fotbalu?

Neřekl bych, že bychom byli na druhé koleji. V bundeslize se taky nejvíc píše a mluví především o těch, co jsou nahoře - Bayernu Mnichov, Dortmundu, Lipsku. Pro nás není na škodu, že nejsme v centru pozornosti. Třeba se nám může něco podařit, pokud se povede start do příští sezóny, a mohli bychom napodobit už zmíněný Zlín. Neměli bůhvíjaké ambice, ale po podzimu nasbírali hodně bodů a teď se chtějí poprat o evropské poháry. V tom vidím případnou cestu do budoucna i pro Teplice.

Na jaře můžete promluvit do boje o titul tím, že se poměříte se Slavií i s Plzní. Máte ale už odehrané oba zápasy se Spartou.

Jdeme krok po kroku. Už ve druhém jarním vystoupení nastoupíme v Mladé Boleslavi, která je v tabulce o místo před námi. Pak přijde na řadu Slavia. Nepřistupujeme k tomu, že hrajeme zrovna proti konkrétnímu a zvučnému soupeři. Pro nás je každý zápas důležitý, a pokud by se povedlo, že bychom si záchranu zajistili co nejdříve, v rozumných mezích by určitě dostali prostor i odchovanci, kteří jsou takříkajíc na čekané.

Sledoval jste zimní dění na přestupovém trhu?

Nejatraktivnější jsou prodeje směrem do zahraničí. A v lize? Netuším, za kolik šel Sýkora z Liberce do pražské Slavie. Spekulovalo se o třiceti miliónech, ale nevím, jestli je to pravda. Za českého hráče v rámci tuzemského prostředí se mi to zdá hodně, ta cifra a částka je spíš nějakým způsobem nadhodnocená.

Chtěli byste v Teplicích také prodat hráče do ciziny?

Cíl to není a ani se takhle nedá hovořit. Kdybychom věděli, že každý rok prodáme někoho do zahraničí, bylo by to super (úsměv). Ale fotbal se nedá takto postavit. Druhou cestou je přestup hráče do nejlepších českých klubů a pak podíl z dalšího transferu, pokud se to povede. To by mohl být aktuální příklad Lüftnera po jeho odchodu do Slavie. Před deseti lety Teplice prodaly v krátké době do Německa Džeka a Fenina, ale to jsou už jen zaprášené vzpomínky. Něco podobného nelze predikovat.

Když mluvíte o minulosti, co říkáte na fotbalové osudy svých bývalých svěřenců z „jedenadvacítky"?

Kluci na mistrovství Evropy 2015 v Praze potvrdili, že to byl dobrý ročník. Krejčí, Kadeřábek, Skalák i další nynější reprezentanti áčka jsou už v cizině.

Reklama

Související témata: