Hlavní obsah

Na zkorumpovanou ligu žádný recept?

Karel FeltSport.czPrávo

Skandální závěr nejvyšší fotbalové soutěže rozbouřil hladinu veřejného mínění. Do českého fotbalu se vrátil duch nedávných korupčních afér, které ještě nejsou všechny soudně uzavřeny.

Foto: čtk

Mladá Boleslav vyhrála v posledním kole v Liberci i díky dvěma penaltám.

Článek

Hlas fanoušků, a nejen jejich, zní téměř jednohlasně: Na zkorumpovanou ligu nikdo chodit nebude. Dojem soutěže plné nepravostí skutečně vyvolává. Sparta šokujícím způsobem jalovým výkonem darovala v posledním kole záchranu Plzni. Sudí Matějek pomohl Mladé Boleslavi k vítězství nad Libercem a účasti v předkole Ligy mistrů. Objevily se i náznaky informací, že kdosi ze středočeského klubu zkusil ovlivnit liberecké hráče, aby Boleslavským ulehčili cestu k výhře. Záležitost bude řešit disciplinární komise.

Situace ale nenechává klidným ani titulárního partnera soutěže, která nese název Gambrinus liga. "Byli jsme první, kdo už před několika lety upozornil vedení svazu na to, že v lize není vše v pořádku. Tenkrát zakročilo. Zatím neuvažujeme o přerušení marketingového spojení značky Gambrinus s fotbalem, ale situaci velmi bedlivě sledujeme a zareagujeme podle toho, co se bude dál dít," řekl Právu představitel Plzeňského Prazdroje Jan Kovář. "Jsme také partnerem reprezentace, která je pro nás momentálně prioritní," dodal.

Obscénní projevy v televizi nechtějí

Od nové sezóny by měla ligu vysílat Česká televize. Její mluvčí Martin Krafl Právu sdělil, že smlouva zatím není podepsaná a není pravda, že by ČT za vysílací práva zaplatila sto miliónů korun.

"Navržená částka je několikanásobně nižší. Smlouva mimochodem umožní ČT odstoupení z celého projektu vysílání, pokud by ČMFS nepostupoval dostatečně razantně proti korupci, rasismu a jiným obscénním projevům spojeným se současným fotbalem," píše Martin Krafl ve svém sdělení. Šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý jasně deklaroval, že liga bude mít nulovou toleranci a veřejnoprávní televize hodlá kritizovat v reportážích a různých pořadech její nešvary. "Pokud se nic nezmění, nebudeme ji prostě vysílat," zdůraznil.

Konkrétní opatření

Vedení ČMFS situace nenechává klidným, aspoň to Právu sdělil předseda svazu Pavel Mokrý: "Samozřejmě se situací zabýváme. V úterý jsme o ní jednali na úrovni místopředsedů, v pátek zasedá výkonný výbor. Přijmeme v této souvislosti konkrétní opatření, ale řešení zdecimovaného rozhodcovského stavu není krátkodobou záležitostí." Kritici útočí na přítomnost lidí více či méně spojených s minulými aférami v některých funkcích. "Ani mě takový konec ligy nepřekvapuje, když se podíváte, kdo vládne svazu," podotkl tradičně kriticky Ladislav Vízek, bývalý reprezentant. Další hlasy proti šéfům svazu volají po radikálním řešení. "Ať odstoupí celý výkonný výbor. A co nejrychleji," prohlásil Ivan Hašek, který neuspěl v loňských volbách předsedy ČMFS a nyní trénuje v Dubaji.

V celém ligovém ročníku těžko najdeme kolo, v němž by si někdo nestěžoval na výkony rozhodčích nebo nedošlo k situacím, jimiž sudí ovlivnili zápas. Stížnosti na jejich výkony nic neřešily a hlavně: "ukradené" body nikomu nevrátily. Slavia v duelu s Libercem dokonce odešla ze hřiště. Korunu všemu nasadilo sobotní 30. kolo a především dva zápasy.

Penalty pomohly Plzni a Mladé Boleslavi

Sparta na Letné skandálně vypustila utkání s Plzní, která i za podpory penalt, nařízených rozhodčím Rackem, vyhrála a zachránila se v nejvyšší soutěži. Dva pokutové kopy nařídil proti domácímu Liberci sudí Matějek a Mladé Boleslavi tak usnadnil cestu do předkola Ligy mistrů.

V souvislosti s tímto utkáním se dokonce objevilo podezření, že se někdo pokoušel ovlivnit zápas kontaktováním libereckých hráčů. Mladoboleslavské vedení to ostře odmítlo. V lize je minimum aktérů, kteří by mohli "zvednout kámen a hodit".

Vina i na klubech

Největšími viníky jsou majitelé a managementy klubů, jimž situace nevadí. Alespoň to tak vypadá. Občas se někdo ozve, ale žádné další kroky nenásledují. Ligu si kluby řídí prakticky samy, mají dost zástupců ve výkonném výboru, aby prosadily změny, které by vedly k pozitivnímu obrazu nejvyšší soutěže. Měly by však působit i na svoje trenéry a hráče, jejichž chování a výkony také spíš fanoušky odrazují než lákají do ochozů.

Miliónová pokuta sparťanům sice vypadá hrozivě, ale když ji rozpočítáte na mužstvo a vezmete v úvahu příjmy hráčů, není tak vysoká.

Fotbal už si v rámci předvolebního boje vzali na paškál i politici. Fanoušci o něm bouřlivě diskutují. Není nač čekat, protože domácí nejvyšší soutěž je ostudná a neobstojí argumenty, že jinde v zahraničí to je podobné. Jenže skandální závěr a problémy nejen nejvyšší soutěže možná překryje blížící se světový šampionát.

Reklama