Hlavní obsah

Berkovec svému zachránci: děkuji moc, Francisi! Foto dokazuje, jak profesionálně si Kone počínal

Praha

Za svůj čin sklízí Francis Kone zaslouženě velké obdiv a slova uznání. Útočník Slovácka se zachoval statečně a velmi profesionálně, když v sobotním bezbrankovém duelu 18. kola fotbalové ligy vytáhl zapadlý jazyk brankáři Bohemians 1905 Martinu Berkovcovi, který po srážce se spoluhráčem Danielem Krchem zůstal nehybně ležet na trávníku.

Foto: Zdenka Bartošová

Útočník Slovácka Francis Kone vytahuje jazyk brankáři Bohemians Berkovcovi.

Článek

Svému zachránci gólman v sobotu večer poděkoval. Že je opravdu za co, dokládá fotografie. „Chtěl bych tímto poděkovat Francisi Konemu za záchranu a pohotovost při zápase...jsem rád za okamžitou pomoc a ještě jednou DĚKUJU!!!," napsal Berkovec na svůj facebook ve Vinohradské nemocnici, kam byli s Krchem převezeni. To už měl za sebou vyšetření mozku na CT, jehož výsledek byl negativní. Stejně jako u Krcha, kterého v sobotu večer propustili domů. Berkovec v nemocnici strávil noc na neděli, po ranní vizitě dostal povolení k odchodu i on.

„U obou byl diagnostikován otřes mozku. Berkovec má navíc přeražený zub, šili mu prokousnutý ret. Krchovi zase čelo, kam ho brankář zasáhl zubem," uvedl Martin Vávra, člen lékařského týmu Bohemians 1905, jenž složil velkou poklonu Konemu. „V takovém případě je každá vteřina důležitá. Tím, jak Berkovcovi uvolnil jazyk, mohla do mozku opět putovat okysličená krev. Vytáhl ho z největší bryndy," podotkl Vávra.

Berkovec přišel k úhoně v prvním poločase. Na dlouhý pas za domácí obranu sprintoval hostující útočník Kone a stoper Bohemians 1905 Krch, který zahrál míč hlavou směrem k vlastní brance, kde očekával Berkovce. Jenže si nevšiml, že gólman vystartoval na balón také. Vzápětí se oba střetli hlavami.

Další vteřiny patřily Konemu a jeho duchapřítomnému činu. Jak přiznal, v podobné situaci nestál poprvé.„Toto je už čtvrtý případ v mé kariéře. Když vidím, že je problém, snažím se pomoct," řekl skromně 26letý reprezentant Toga po utkání.

Berkovec si na srážku, ani na minuty po ní, nepamatuje. „O tom, co se přihodilo, a o pomoci Francise, jsem se dozvěděl až z televizního šotu. Zachránil mě. Až bude někdy v Praze, zvu ho na bohatou večeři," pověděl Berkovec v neděli odpoledne. Kdy se s Krchem vrátí na trávníky, je zatím nejisté.

Reklama

Související témata: