Hlavní obsah

Byl to hezký pohled, dívat se, jak tam padají góly, liboval si Šilhavý

Praha

Od 6. ligového kola vede Jaroslav Šilhavý Slavii a ještě neokusil hořkost porážky. Po sobotním vítězství 8:1 v Příbrami se červenobílí vyhoupli do čela tabulky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jaroslav Šilhavý.

Článek

Napadlo vás, že byste v Příbrami mohli vyhrát takovým rozdílem?

Kdybych měl říct, že jsem to čekal, nebyla by to pravda. Musím kluky pochválit, smeknout před nimi. Oproti prvnímu zápasu s Jihlavou jsme byli produktivní, celkem brzy jsme šli do vedení. Chtěli jsme hrát aktivně od začátku, to se povedlo. Do poločasu jsme přidali dvě branky, po čtvrté už nám nebyli domácí schopní vzdorovat. Byl to hezký pohled, dívat se, jak tam padají góly.

Příbram se ale pořád snažila hrát s vámi otevřený fotbal...

Mladý domácí tým ty góly zaskočily. Nedokázali se zápasem nic udělat. My jsme si naopak vytvářeli další šance a mohli jsme přidat další góly. Domácí nám to usnadnili tím, že se snažili hrát dopředu, napadali nás. Když jsme překonali jejich první vlnu, měli jsme situaci snadnější a dokázali jsme si s tím poradit.

Věděli jste, že můžete překonat rekordní výhru Slavie z devadesátých let, kdy Uherské Hradiště porazila 9:1?

Neuvědomovali a ani jsme na nějaký rekord nemysleli. Výsledek beru s respektem i z úcty k soupeři. Jsem rád, že se nám to podařilo. Je to skvělá pozvánka na další zápasy. Doufám, že na Plzeň bude plný stadión a lidé uvidí pěkný fotbal.

Překvapil vás hattrick Michaela Ngadeua?

To překvapení bylo. Na hřiště šel jako střídající hráč. Michael ještě musel plnit nějaké povinnosti pro Africký pohár národů, tudíž neabsolvoval celý tréninkový cyklus. Mluvil jsem s ním a on akceptoval, že nebude v základu. Ale asi nebyl ani naštvaný, když přišel a dal tři branky. Bylo to nečekané. První gól dal hlavou. Je silný ve standardkách, má k tomu předpoklady. Jeho druhá střela z dálky zapadla do branky milimetrově a penaltu mu pak nešlo odepřít. Měl šanci nastřílet hattrick. Předpokládám, že bude muset dát něco do kasy (úsměv). Kéž by mu to vydrželo. Je nesmírně silný hráč, což ukazoval i na Africkém poháru, kde vstřelil za Kamerun dva góly. Ale asi se mu nepovede dát hattrick každý zápas.

Řekl si o místo v základu?

Už dřív jsem řekl, že nikdo nemá místo stoprocentně jisté.

Gól a tři asistence přidal Jan Sýkora. Splňuje očekávání, které jste do něj vkládali?

Honzu musím pochválit, byl jedním z nejlepších hráčů na hřišti. Úvod obstaral on, na první gól nahrál, druhý dal sám hlavou. Pral se, bojoval. Hlavně v první půli byl nejlepší na hřišti. Pro tyhle schopnosti jsme si ho vyhlédli a získali. Věřím, že ho ctižádost požene ještě dál.

Druhý zápas odehrál jako levý obránce nováček Per-Egil Flo. I on splňuje vaše představy?

Doufám, že Pef, jak mu zkráceně říkáme, půjde stále nahoru. Měl výpadky zdravotního rázu, ale pomalinku se hrabe nahoru. Je na něm vidět hlavně zkušenost, rozvaha a klid.

Jak se vám dívá na tabulku, kterou vedete?

Je to příjemné, ale i pomíjivé. Budeme tam týden, třeba to upevníme. V tuhle chvíli to nic neznamená. Pro nás je důležité, že i po změnách, které jsme udělali, forma stoupá. Ale nepřeceňujeme to. Při vší úctě, teď jsme hráli se soupeři ze dna tabulky. Teď přijdou těžší zápasy, hned příští neděli s Plzní. Taková utkání teprve ukáží, jak na tom opravdu jsme.

Stihnou hráči vysoké vítězství oslavit?

Ať si tu radost kluci užijí, v neděli je volno. Ale musí myslet i na další zápas a na to, kam chceme jít.

Koho do souboje o první místo z nabitého kádru pošlete?

Rozhodování bude složité, ale jsou to příjemné starosti. Komunikace s týmem musí probíhat. Kapitán Jirka Bílek nenastoupil do druhého zápasu, ale jeho role v kabině je pořád stejná. Někdo to bere lépe, někdo hůř. Jsme tu ale všichni pro tým, věřím, že to pošlape.

Ovlivní ligu a hlavně Spartu odchod Bořka Dočkala?

Znám ho z Liberce, je to velmi kvalitní a pro tým platný hráč. Když takový odejde, musí vám nutně chybět. Postrádat ho bude celá liga.

Prý ho čínskému klubu doporučil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, který tam má velmi dobré kontakty...

(smích) Tak to by byl opravdu velký mág...

Reklama

Související témata:
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články