Hlavní obsah

Lafata nechce být sprostý. Musí ale uznat, že Sparta je v krizi

Jablonec

Střelnice viděla pořádnou senzaci na účet favorita. Na Letné tak musejí vyhlásit poplach. A pořádný. Fotbalistům Sparty utíká jaro mezi prsty dřív, než pořádně začalo... Ve čtvrtek vypadli z Evropské ligy, v sobotu definitivně přišli o Bořka Dočkala, který odešel do Číny. A v neděli prohráli 1:3 v Jablonci, což je další malér. Ambice Sparty na mistrovský titul povážlivě chřadnou, Slavia a Plzeň se jí vzdalují.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sparťan David Lafata se ztěžka zvedá z trávníku v Jablonci.

Článek
Fotogalerie

Proměnil penaltu a dotáhl se v čele tabulky střelců na slávistu Škodu. To však je jediné pozitivum letenského výjezdu na Střelnici. David Lafata až v poslední minutě nastavení mírnil debakl na 1:3. Ambice Sparty na mistrovský titul dostaly další povážlivou trhlinu. Na vedoucí Slavii už ztrácí šest bodů a pět na druhou Plzeň.

„Šance na titul pořád je, ale máme teď co dělat sami se sebou. Musíme takový vývoj rychle zarazit," kaboní se Lafata po další hrubě nepovedené partii Sparty.

Ztráta na rozjetou Slavii začíná být hrozivá. Plzeň sice tápe, ale stále má odložený duel v Ďolíčku k dobru. „Šest bodů je hodně, v naší situaci se ovšem musíme dívat spíš pod sebe, aby nás ještě nepředstihli," konstatuje letenský kanonýr s překvapivě velkou dávkou rezignace v hlase. „Když prohrajete 1:3, moc optimismu vám to nedá," krčí rameny.

Jak by nazval situaci, v níž se Sparta nachází? „Nechci být sprostý," přiznává upřímně. Slovu krize se vyhnout nemůže. „Ano, dá se říci, že na začátku jara asi jsme v krizi."

Trochu moc ran najednou

Na Letenské je toho trochu moc. Hned v prvním soutěžním zápase debakl v Rostově, který rozhodl o jejich vyřazení z Evropy. Vzápětí Dočkalův odchod, který je sice pro klub lukrativní, mužstvo však staví do prekérní role nahradit svého lídra za pochodu. A do třetice hladká porážka v Jablonci, který přitom hraje o záchranu.

„Co jde na naši bránu, z toho je gól, zatímco my nedáme nic. Bořek by chyběl každému mužstvu, natož nám v této situaci. Kdybychom ještě do přestávky snížili, dalo se se zápasem ještě něco dělat. Trefili jsme ale jen tyč, Jablonec už si to ve druhé půli zkušeně pohlídal. Myslel jsem si, že zápas s Bohemkou, který jsme urvali jen silou vůle, nás zvedne. Místo toho přišla porážka, která se nám moc nehodí," běduje kanonýr.

A jak z toho ven? „Trenér to rozebere," doufá kapitán. Jenže který, Sparta teď má trenérů víc... „No prostě trenér," odvětí Lafata, než zamíří do ztichlé šatny.

Reklama