Hlavní obsah

Vízek už Spartu do bitvy o titul nepočítá. Ring volný pro Slavii a Plzeň, Eden je vyprodaný!

Jenom dvě jarní kola jim stačila, aby se vyšvihli do čela tabulky. Fotbalisté Slavie vedou ligu o bod před Plzní, která má ovšem z podzimu odložený duel na Bohemians k dobru. A již v neděli dojde k jejich přímému střetu, duel v Edenu už je vyprodaný. Sparta ze hry vypadává, po výbuchu v Jablonci ztrácí na sešívané šest a na viktoriány pět bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kdo nás teď zastaví!? Fotbalisté Slavie jsou na koni...

Článek

Slávisté mohou plesat. Jako by se jim přičiněním marnosti rivalů titul sunul do klína dřív, než mohli sami čekat. Pravda, měli nejlehčí los. Doma předposlední Jihlavu a venku poslední Příbram. Jenže u Litavky vyhráli 8:1 a rekordní výhra české ligy na hřišti soupeře jim dá křídla.

„Slavia je v laufu, funguje jí chemie týmu. Má přetlak v kádru, ale když náhradníci přijdou na hřiště, mají chuť. Jsou v pohodě," všímá si bývalý kouč reprezentace a řady prvoligových týmů Petr Rada. „Slavia je v úžasné euforii. Udělala kauf se Sýkorou," přidává se internacionál Ladislav Vízek.

Viktoria tápe, ale je zkušená

Plzeň přešlapuje na místě. Doma přemohla Příbram jediným gólem, ve Zlíně byla ráda, že uhájila bezbrankovou plichtu. „Četl jsem zlínského Jugase, že Plzeň u nich nechtěla hrát. To mi nejde do hlavy. Přijde mi, že teď nejsou v pohodě. Pořád má ovšem silný, zkušený tým s nadstandardními hráči, jakými jsou Limberský, Hubník, Hrošovský či Kozáčik," přemítá Rada.

„Viktorka nehraje dobře, ale góly nedostává. Kluci jsou zkušení, hrají dlouho spolu," souhlasí jeho dlouholetý parťák Vízek.

Letenští největším zklamáním

Sparta měla výsledkově vydařenou přípravu. Hned po ní ovšem schytala tři direkty najednou. Debakl v Rostově, ztrátu špílmachra Dočkala (byť královsky zaplacenou) a výbuch v Jablonci.

„Největší zklamání. Abych pravdu řekl, Spartu už do boje o titul nepočítám. Mužstvo mají rozložené, bez Dočkala nevědí, co a jak. S dorostenci místo něj to hrát nejde a co mám zprávy, ani v kabině to není v pořádku," říká Vízek. „Za prodej Dočkala je nikdo odsuzovat nemůže, takové peníze odmítnout nelze. Přijde mi ale, že mužstvo nějak staví - a pak zase všechno rozbijí. Aby se v tom prase vyznalo," kroutí hlavou.

Příliš mnoho trenérů...

„Já bych ještě Spartu neodepisoval, pořád má za sebou hodně fanoušků a stát se může cokoliv. V Dočkalovi ovšem ztratila svého klíčového hráče, který dokázal rozhodnout standardkou nebo finální přihrávkou. Mladý Čermák je taky šikovný, ale tak rychle ho asi nahradit nemůže," myslí si Rada.

O jedno řešení se navíc Sparta podle něj připravila sama. „Do Boleslavi dala Matějovského, který by se jí teď hodil. Je to podobný typ a kolmou finální přihrávku má ještě lepší než Dočkal," poukazuje Rada.

Není sám, koho mate situace na letenské lavičce. „Je to jejich věc, ale vlastně nevím, kdo je tam trenér. Po Rostovu jde Holoubek do televize a Požár na tiskovku..."

Šlágr v Edenu? Ošidné hledat vítěze

Ligu teď každopádně čeká předčasné finále, nedělní bitva Slavie s Plzní v Edenu.

„Pro mě od začátku nečitelný zápas. Slavia je na koni, ale musíme si uvědomit, že na jaře hrála s dvěma posledními týmy tabulky. A Plzeň přesně tyhle velké zápasy umí. Ve Zlíně hrála blbě, ale v podobné roli nedávno přijela na Spartu - a vyhrála tam 3:0," připomíná Vízek.

„Ošidný zápas. Slavia doma není bůhvíjaká. Fanoušci jí ale pomůžou. Může rozhodnout jediný detail. Na jedné straně euforie a nadšení, na straně druhé velká zkušenost. Plzni je jedno, jestli hraje doma nebo venku. Asi bych věřil jí," srovnává Vízek.

Jeho kolega se s ním v tipu neshodne. „Já o něco víc věřím Slavii. Titul samozřejmě chce, ale nemusí na něj tlačit hned, mužstvo od příchodu nového majitele pořád teprve staví. Plzeň není v pohodě a navíc v Edenu naposledy dostala pět gólů. Sice už měla titul v kapse, ale na takový debakl se přece jen nezapomíná," poukazuje Rada na senzační výhru sešívaných v posledním kole minulé sezóny (5:0).

Bookmakeři už favorizují sešívané

Pokud jde o sázkové kanceláře, kurzy na titul se po dvou jarních kolech hodně hnuly. „Slavia už je pro bookmakery hlavní lídr - 1,85:1, Plzeň 2,4:1. Sparta už dost ztrácí - 7:1," poukazuje Jiří Hadrava, manažer komunikace Tipsportu.

Pokud jde o nedělní šlágr, jeho kancelář do pondělního poledne přijala 2666 tiketů na výhru Slavie a zatím jen 52 na Plzeň, což je dost propastný rozdíl. Přitom kurzy nejsou až tak daleko od sebe - 2,1 na výhru Slavie a 3,4 na výhru Plzně.

Je tedy znát, že Slavia i sázkaře hodně namlsala.

Jak skončí nedělní šlágr 19. kola fotbalové ligy?
Zvítězí Slavia
51,8 %
Utkání skončí remízou
17,1 %
Tři body si z Edenu odveze Plzeň
31,1 %
Celkem hlasovalo 29990 čtenářů.

Reklama

Související témata: