Hlavní obsah

Střelci, vy ostudy, vylezte z brlohů! Liga má historický antirekord

Osm zápasů, dohromady sedm gólů... Střelci si připsali ostudný antirekord. Jako by dál světili zimní spánek a nevylezli ze svých brlohů. Ještě nikdy v historii fotbalové české ligy nepadlo tak málo gólů, bilance 19. kola představuje smutný primát. Gólový průměr tří jarních kol je pouze 1,5 branky na zápas - navíc ho výrazně zachraňuje kanonáda Slavie v Příbrami (8:1).

Foto: David Taneček, ČTK

Na nás nemáte! jako by se hradecký Radim Ottmar za všechny brankáře smál boleslavskému Lukáši Magerovi a dalším střelcům...

Článek

Hořký paradox. Právě minulý ročník 2015/16 byl gólovým průměrem 2,82 na zápas rekordní. A teď začíná jaro a na ligových trávnících vládne nuda. Tři bezbrankové remízy, čtyři výhry 1:0. Jen v Liberci byly k vidění tři góly, Slovan porazil Příbram 2:1.

Sečteno, podtrženo, bídných sedm gólů, slaboučký průměr 0,87 na utkání. Slovácko, Bohemians a Zlín jsou na jaře dál bez vstřeleného gólu, mistrovská Plzeň se trefila jen jednou.

„Útočníci asi ještě byli na horách, jinak to není možné," děsí se internacionál Ladislav Vízek, člen Klubu ligových kanonýrů.

„A to ještě před brankou na Spartě byly na hřišti dva míče, v posledních dvou minutách pak padl gól na Slavii a dva v Liberci. Mohli jsme tedy vidět ještě o čtyři branky míň, což už by byl asi rekord světový," všímá si Horst Siegl, jeho parťák z Klubu kanonýrů a po Lafatovi druhý nejlepší střelec samostatné české ligy.

Nejméně branek v ligovém kole
GólySezónaKolo
72016/1719.
91996/9718.
92006/0722.
92009/1017.
102005/0611.
102009/1010.
102016/1717.

Opatrnost nade vše

Říkají to s nadsázkou, nejsou však překvapeni. „Já už delší dobu žehrám, že v naší lize nejsou vyloženě góloví útočníci podle mého gusta," poukazuje Vízek.

„Z čela tabulky střelců zatím na jaře skóruje jen slávistický Škoda. Někdo to může svádět na terén, třeba v Hradci Králové míč opravdu poskakoval. S tím se ovšem útočníci musejí vypořádat," neuznává Siegl žádná alibi.

Uvědomují si ještě další okolnost. Gólový půst ovlivňuje také mimořádně vyrovnaná tabulka, v níž ani jeden z týmů od osmého Jablonce dolů nemá jistotu záchrany. Navíc i šlágr o titul s Plzní rozhodla Slavia jediným gólem až dvě minuty před koncem.

Snad už nikdy více

„Je to tak. Je mi jasné, že se hrály hodně důležité zápasy. O záchranu i o titul. Nikdo tak nechtěl riskovat, opatrnost nade vše. Fanoušci ale hodně nadávají, ani mně se víkendové kolo vůbec nelíbilo. Jen doufám, že už se nebude nikdy opakovat," láteří Vízek.

„Kdyby se hrálo poslední kolo a všem šlo o všechno, tak bych ještě takovou bídu pochopil. Ale zimní spánek na jaře, když všechno ožívá...? Je to k zamyšlení. Chci věřit, že česká liga není tak špatná, že šlo o souhru okolností," doufá Siegl.

Takže střelci, vy ostudy, vylezte už konečně ze zimních brlohů!

Reklama

Související témata: