Hlavní obsah

Krusta na rukavicích i alchymie kopaček. Koubek prožívá sparťanskou řežbu

Praha

Úvod jara jim herně nevychází, do značné míry jsou závislí na tom, co pochytá jejich brankář. „Posled zápas s Duklou jsme ubojovali a zvládli jako tým. Třeba v Jablonci (prohra 1:3) jsme si to hezky strkali, ale neměli z toho nic do vápna. V derby to byla řežba a je otázka, co je lepší,“ přemítá Tomáš Koubek, gólman fotbalové Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jistý odraz a cit v rukavicích, to je pro brankáře Sparty Tomáše Koubka základ.

Článek
Fotogalerie

Mít pevnou půdu pod nohama, to je pro gólmana na těžkých terénech v úvodu jara někdy těžko splnitelný cíl. Letenský gólman to pocítil hned na začátku utkání v Jablonci. Místo pořádného odrazu se zadrhl v blátě a rána domácího Mehanoviče nerušeně doputovala do sítě...

„Zákon schválnosti. Při rozcvičce před zápasem jsem tam zkusil kopačky s menšími špunty a neuklouzl ani jednou. Na zápas jsem si vzal špunty vpředu o něco větší - a takhle to dopadlo. Je to dilema, jak se obout. Navíc ve Spartě je to i pro brankáře víc o kopání než o zákrocích," líčí Tomáš Koubek, jak důležitá je alchymie kopaček.

Urostlý gólman nesmí nic podcenit, ani když trávníky vyschnou. „S mojí postavou není snadné najít stabilitu a zvolit ideální obutí," usmívá se.

S rukavicemi takové problémy nemá - až na mrazivou pohárovou výjimku. „V Rostově byl takový mráz, že se mi na rukavicích vytvořila ledová krusta. Musel jsem si na ně foukat, abych neztratil cit. To byl opravdu extrém," vzpomíná Koubek na krušný duel s výsledkem 4:0 pro domácí.

Nejnovější výkřik designerů

Pokud jde o vybavení, nemůže si reprezentační gólman stěžovat. Se spoluhráčem Lukášem Váchou je reklamní tváří uvedení nové barevné verze kopaček Nike Hypervenom3.

V Londýně pokřtila nejnovější výkřik designerů šestice prestižních útočníků André Silva, Christian Benteke, Mauro Icardi, Alex Oxlade-Chamberlain, Alex Iwobi a Marcus Rashford. Na turnaji Strike Night museli co nejefektněji pálit na brankáře Thibauta Courtoise a vítězem se stal André Silva z FC Porto.

Ve stejnou dobu se dvojice sparťanů v pražském obchodu Top4football.cz potkala s dvacítkou mladých hráčů, kteří si nové kopačky vyzkoušeli, sehráli lokální turnaj a sledovali livestream z Londýna.

Bolest až po zápase

Vybavení uhání mílovými kroky vpřed, nové střelky mají třeba přední část boty pokrytou několika vrstvami pěnových polštářků.

Současné kopačky jsou natolik ultratenké, až se zdá, že tvrdé souboje se soupeři musí být kvůli tomu hodně bolestivé.

„Při zápase je ve mně tolik adrenalinu, že to není tak cítit. Spíš až po utkání. Všechny moderní kopačky jsou udělané z nejjemnějších materiálů, aby noha měla největší komfort a lepší dotek s míčem. Navíc jsou díky tomu i hodně lehké," ujišťuje letenský bojovník Vácha, že nemá problém.

Jeho slavný spoluhráč Tomáš Rosický potřebuje vždy kopačky na míru, protože má každou nohu jinak dlouhou.

„Já mám na míru akorát vložky. Jinak mi sedí sériový model. Mám širokou nohu, takže mi vyhovuje, že se kopačka mé noze přizpůsobí," pochvaluje si Vácha.

Reklama

Související témata: