Hlavní obsah

Kubíček se rozčiluje: chtějí mě vystrnadit

Jeden z nejvlivnějších mužů českého fotbalu Jiří Kubíček byl ve čtvrtek potrestán pozastavením výkonu všech svazových funkcí, na páteční tiskové konferenci se proti rozhodnutí disciplinární komise ostře ohradil. "Je to potlačení rozhodnutí valné hromady, nepřípustné zasažení do práv místopředsedy, stejně jako do mých osobních práv," řekl Kubíček přítomným novinářům.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jiří Kubíček na tiskové konferenci.

Článek

Disciplinární komise ČMFS (DK) ředitele prvoligového klubu z Olomouce potrestala zákazem výkonu funkcí do 8. června, kdy je předvolán na další zasedání DK. "Nevím ani z čeho jsem obviněný, čeho jsem se dopustil. Nemám důvod nikam chodit," tvrdil rezolutně Kubíček. Toho komise už třikrát předvolala na své zasedání, ale neúspěšně. "Komise nemá pravomoc pana Kubíčka předvolat, stanovy svazu jí to výslovně zakazují," řekl právní zástupce Alexander Vachta. Ten pak dlouze citoval svazové normy, které neoprávněnost kroku DK prokazovaly.

"Pana Kubíčka jsme si předvolali proto, aby se mohl sám hájit a zodpovědět naše otázky," řekl předseda disciplinární komise Alexander Károlyi. Podle něj měla DK právo funkcionáře potrestat. Kubíček se s rozhodnutím disciplinární komise nehodlá smířit. V lhůtě 15 dnů podá odvolání k Odvolací a revizní komisi svazu, případně se chce obrátit i na civilní soud. "Věříme, že máme dost instrumentů, jak se práva dovolat," tvrdil Kubíček.

Jedině disciplinární komise může trestat

Alexander Károlyi se proti výrokům Kubíčka i jeho právního zástupce ohradil. "Neznají řády. Jedině disciplinární komise může v rámci ČMFS výlučně udělovat tresty. Do jejího řízení nemůže nikdo zasahovat. Ani orgán, který ji zvolil," uvedl Károlyi.

"Navíc nechápu, proč pan Kubíček neprotestoval před dvěma lety, když jsme potrestali tehdejšího místopředsedu Milana Brabce. Nebo proč teď 22. května podal disciplinární komisi podnět na Vlastimila Košťála, který je rovněž místopředsedou. To nemá logiku," dodal předseda DK.

Ve sporu jde o peníze

Tématem sporu jsou výroky Jiřího Kubíčka, kterými v médiích i mezi moravskými funkcionáři zpochybňoval hospodaření svazu po evropském šampionátu před dvěma lety. Tehdy poukazoval na chybějící částky v řádu desítek miliónů korun. "Ty peníze už nikde nechybí, nikdo je neukradl. Prostě se utratily na svazové výdaje. Ale dosud nebylo STESem doloženo sto třicet miliónů," vysvětloval druhý místopředseda ČMFS chybějící doklady od servisní organizace svazu.

Kubíček vede dlouhodobé spory s dalšími místopředsedy Vlastimilem Košťálem a Jaroslavem Vackem, kteří se podle něj společně s předsedou ČMFS Pavlem Mokrým proti němu spikli. "A přes disciplinární komisi a jejího předsedu Alexandra Károlyiho se mě takhle chtějí zbavit a vyšachovat mě z fotbalového dění," stěžoval si Kubíček.

Kubíčka si DK předvolala na své zasedání 8. června. Pokud se nedostaví, může jej komise potrestat i bez jeho účasti. "V úvahu pro jednotlivce připadá trest zákazů funkcí až na 15 let a maximální pokuta půl miliónu korun za znevážení dobrého jména soutěže a jejích účastníků," uvedl Alexander Károlyi.

Reklama