Hlavní obsah

Bod z Letné nakonec bereme, ale chceme do Evropy, tvrdí zlínský hrdina Dostál

Praha

Pětadvacetiletý Stanislav Dostál je zlínským odchovancem. Z role náhradníka se v probíhající sezóně stal jedničkou a podává skvělé výkony. V pátek pozdě večer na Letné proti Spartě vychytal Ševcům několika skvělými zákroky cenný bod.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brankář Zlína Stanislav Dostál v utkání proti Spartě.

Článek

Berete bod z Letné jako zisk, nebo ztrátu?

Přijeli jsme s tím, že chceme vyhrát, ale vzhledem k tomu, že jsme dostali červenou kartu, ten bod bereme.

Neměl jste obavu, že si nakonec neodvezete ani jeden, když vás Sparta po vyloučení Matějova zmáčkla?

Bylo to o tom, abychom ten tlak ustáli, ubojovali to a uskákali, aby někde nepropadl míč, který by Sparta dorazila do brány. Kluci přede mnou to zvládli suprovně.

Přišli jste ale o oba stopery...

Gajič si poranil sval a Jugas skončil s tržnou ránou na hlavě. Musel do nemocnice. Přišel ale Beauguel a ten ví, kam se má postavit. Je nejvyšší, takže všechno dobře vidí (úsměv).

Vy jste Spartě chytil několik šancí, který zákrok byl nejtěžší?

Asi ta Mazuchova hlavička z 56. minuty, po rohovém kopu, pak ještě Váchova střela o chvíli později. Jinak to byly rutinní zákroky.

Několik šancí, jste sami zahodili. Mrzí to hodně?

Je to škoda. Kdyby svoji velkou šanci v první půli dotáhl Vuki (Vukadinovič), nebo další proměnil Kuba Jugas... Měli jsme opravdu pár dobrých příležitostí, a kdybychom je dotáhli, zápas by vypadal jinak. Fotbal ale není o kdyby.

Bylo na sparťanech znát, že mají problémy a jsou nervózní?

Bylo, ale my jsme se soustředili sami na sebe. Kdybychom přemýšleli o jejich problémech, zaseklo by se nám to v hlavách, což by nebylo dobře. Faktem je, že jsme chtěli využít situace, kdy sparťanský kotel svoje hráče nepodporoval, a snažili jsme se ji ještě víc zatlačit. Spíš nás to nakoplo. Ale je to divné, když fanoušci chvilku povzbuzují, a když se něco nepovede, tak se chovají nepřátelsky ke svým hráčům a pískají, místo aby jim pomohli. Občas se stane, že něco zkazíte, i zdánlivě jednoduchého. Nám se také některé věci nepovedly. Musíte se snažit i v takové situaci myslet pozitivně a nenechat se rozhodit.

Měl jste problém se soustředit, když kousek od vás vybuchovaly dělobuchy?

Naštěstí mi žádný nepřistál ve vápně. To bych asi pocítil víc, hlavně moje ušní bubínky. Létaly někam dozadu, takže to bylo v pohodě. Moc jsme tu vřavu ani nevnímal, soustředil jsem se na hru.

Zažil jste někdy takový rachot?

Když k nám přijede Slovácko nebo Brno, také používají petardy, ale jsem v pohodě.

Zlín už sedm kol jste nevyhrál, na jaře dal jen jeden gól. Jak jste spokojení s dosavadními výsledky?

Je to takové rozpačité... Jsme jako na houpačce. Alespoň doma bychom potřebovali vyhrávat. Porazit jsme mohli a měli jak Plzeň, tak i Slovácko. To nám chybí. Potřebovali bychom tříbodový zisk, abychom se uklidnili. Musíme střílet víc gólů, alespoň dva a ne jenom jeden. Snad se nám to povede po reprezentační pauze doma s Hradcem.

Myslíte ve Zlíně pořád na pohárovou Evropu?

Vzhledem k výbornému podzimu ty ambice máme. Musíme se o to pokusit. Vždyť už postup do kvalifikace evropského poháru by byl pro Zlín životní úspěch. Ale záleží také na tom, jak budou dál hrát Sparta a Mladá Boleslav. Uděláme pro to všechno.

Reklama

Související témata: