Hlavní obsah

Další války jako v Opavě? Trestem může být i zákaz výjezdu fanoušků

Praha
Aktualizováno

Výtržnosti chuligánů provázející víkendový druholigový duel Opavy s Ostravou znovu připomněly, že problém násilí na stadiónech či v jejich okolí je stále živý. Také proto Ligová fotbalová asociace (LFA) v úterý podepsala novou dohodu o spolupráci s Policií ČR. „Díky ní budeme moci dění kolem bezpečnosti na fotbale lépe ovlivňovat, umožňuje nám širší kooperaci,“ pochvaluje si policejní prezident Tomáš Tuhý.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Těžkooděnci zasahují před opavským stadiónem před zápasem druhé fotbalové ligy Opava - Baník Ostrava.

Článek

Opava byla dějištěm další války s fanoušky. Policie eviduje 33 přestupků a zahájila osm trestních řízení, po prostudování záznamů nejspíš ještě přibydou další.

„Incident byl očekáván a díky dobré komunikaci policie, FAČR a LFA jsme na něj byli schopni zareagovat," poukazuje policejní prezident Tomáš Tuhý.

Asi 1500 příznivců Baníku dorazilo na stadión, kam jim však Opava poskytla jen 340 vstupenek. Výtržníci začali odpalovat dělobuchy, pokusili se vylomit bránu a napadli policii a bezpečnostní službu. Vedení domácího klubu na výtržnosti zareagovalo návrhem, aby na rizikové zápasy v budoucnu nesměli problémoví fanoušci.

„V případě zápasu Opavy s Ostravou by takový zákaz asi k ničemu nevedl. Fanoušci Baníku na stadiónu nebyli, protože protestovali proti malému počtu vstupenek," přemítá Dušan Svoboda, předseda LFA.

Chystá se také registr problémových fanoušků

Opavou navrhovaná represe ovšem ve hře je. „Připravujeme novelu disciplinárního řádu, kterou dáme ke schválení od příští sezóny. A jedním z opatření je i zákaz výjezdu fanoušků na venkovní zápasy, jak ho známe ze soutěží UEFA. Nikoliv jako prevence, ale jako trest," potvrzuje Svoboda.

K většímu bezpečí na stadiónech by měl přispět také registr problémových fanoušků. Ani po třech letech příprav však ještě není dokončen.

„Složitá věc, řešíme zejména limity ze strany úřadu na ochranu osobních dat. Není totiž těžké takovou databázi vytvořit, ale rozhodnout, s kým ji sdílet. Tuto otázku teď řešíme nejvíc," popisuje Svoboda.

Reklama