Hlavní obsah

Belgičan dovezl nejlepší sprej pro českou ligu, na derby má Listkiewicz čtyři kandidáty

Praha

Reprezentační přestávka není pro domácí fotbalové rozhodčí žádným jarním spánkem. Naopak, během tohoto týdne proběhl na Strahově seminář spojený s tréninkem pro asistenty a nyní také pro hlavní arbitry. Českým sudím přednáší i Frank De Bleeckere, bývalý respektovaný belgický sudí. „Snažíme se, aby na rozhodující část sezóny byli naši rozhodčí v nejlepší formě,“ ujišťuje Michal Listkiewicz, předseda komise rozhodčích.

Michal Listkiewicz o rozhodčíchVideo: Sport.cz

 
Článek

Pískal semifinále mistrovství Evropy i Ligy mistrů a také čtvrtfinále mistrovství světa. Nyní Frank De Bleeckere předává zkušenosti českým kolegům. „Velká osobnost. Pracuje s profesionálními rozhodčími jak v Belgii, tak v UEFA a FIFA," poukazuje Michal Listkiewicz, polský šéf českých sudích.

Díky Belgičanově misi se nejvyšší české soutěže dočkají také drobného praktického vylepšení. „Pan De Bleeckere nám přivezl nejkvalitnější sprej, který se používá při standardních situacích pro vyznačení přesné vzdálenosti. Nejdůležitější však samozřejmě není sprej, ale aby rozhodčí dobře pískali," usmívá se Listkiewicz. „Dobře víme, že nejdůležitější část sezóny začne právě po reprezentační přestávce. V Lize mistrů, Premier League - i v české lize."

Během semináře už vybírají muže pro derby

V takovém období se i rozhodčí dostávají pod největší tlak.

„Nemám žádné informace, že by na ně kluby vyvíjely přímý nátlak," ujišťuje Listkiewicz.

Členové jeho sboru se ovšem chyb dopouštějí a komise je průběžně trestá. Přehmaty mužů s píšťalkou či praporkem ovlivňují také bitvu o titul. A hned po pauze je na programu derby Slavia - Sparta.

Má už pro něj polský šéf nějakého favorita? „Nevím, kdo je favorit. Ode mě nemůžete čekat, že vám řeknu, kdo vyhraje," vtipkuje. „A kdo bude derby pískat? Ještě je čas, naše komise se do té doby sejde. Sledujeme rozhodčí na semináři, jak jsou na tom. Máme tři, čtyři kandidáty. Je to samozřejmě velmi důležitý zápas, grand derby České republiky. Proto chceme, aby ho pískal v daný moment nejlepší rozhodčí," slibuje Listkiewicz.

Reklama