Hlavní obsah

Pohádku o titulu a pohárech už si vysnil. Teď ji jen musí slávistický mladík naplnit

Svou pohádku už si vysnil. „Vyhrát titul, pohár a evropský šampionát jednadvacítek. Pak odjet s přítelkyní na dva týdny na dovolenou a hlásit se v Udinese,“ vychrlí ze sebe mladík Antonín Barák, co všechno chce v následujících týdnech stihnout. Angažmá v Udine už je realitou, neboť Slavia posvětila transfer hned v zimě, takže o něm snít nemusí, o naplnění dalších cílů se bude muset ještě přičinit. Třeba hned v neděli, kdy se v pražském Edenu hraje derby pražských S, v němž může Barákův tým udělat další krok k vytouženému ligovému primátu.

Antonín BarákVideo: Sport.cz

 
Článek

Barákův příběh už teď připomíná Andersenovu pohádku. Fotbalovou, samozřejmě... Před dvěma lety ve vlašimském dresu na druholigové scéně, po dvou letech jako jeden ze základních stavebních kamenů slávistické sestavy. A ke všemu reprezentant, který ve třech zápasech stihl nastřílet tři góly. Navíc i budoucí legionář, neboť italské Udinese ho v zimě koupilo, ale v Čechách ho ponechalo do konce jara.

„Nepřemýšlím nad tím, zda prožívám nejlepší období své dosavadní kariéry, i když si uvědomuji, že stoupám pořád nahoru. Snažím se užívat si každý zápas a ukázat, co ve mně je," netočí se Barákovi z obrovské proměny hlava.

Zbytečné obavy, oponuje trenérovi

Ani přestup do Udine mu ji nezamotal. První reprezentační starty a góly rovněž ne.

„Jsem rád, že jsem si mohl vyzkoušet další zápas v reprezentaci a nasbíral cenné zkušenosti, které se budou hodit," doslova ho pohltila atmosféra panující v národním týmu a šance, kterou mu trenér Jarolím dal.

Přitom se v Edenu hořekovalo, že se před derby rozprchlo pomalu celé mužstvo na reprezentační srazy a že slávistickému kouči Šilhavému zůstalo jen osm devět hráčů, s nimiž se má chystat na Spartu.

„Trenéři se bojí reprezentačních srazů zbytečně. Lepší trénovat v nároďáku, než v klubu. Vytížení je stejné, z rytmu nevypadneme, navíc sehrajeme další utkání, která nás obohatí fotbalově i psychicky. A to všechno pomůže nejen nám hráčům, ale následně i klubovému týmu," dovolí si Barák oponovat.

Jemu reprezentační konfrontace s Litvou a San Marinem pomohly určitě, protože v Serravelle v sobě objevil střelecké vlohy. „To byla zásluha trenéra Jarolíma, který pro mě našel pozici, v níž se ode mne góly čekaly. Doufám, že jsem se v národním mužstvu rozstřílel a před bránou zklidnil," glosoval Barák dvě branky, které v kvalifikaci dal.

Teď doufá, že se proti Spartě prosadí stejně. „Ale bude to hrozně těžké, protože Sparta má výborný tým. Rozdíl mezi námi a letenským soupeřem je pouze v tom, že nám se daří a zajetý systém nám přináší body, zatímco Sparta je na tom podobně, jako jsme byli my na podzim, když se hrálo na Letné. Tam jsme derby zvládli, tentokrát to klidně může dopadnout opačně," připouští slávistický mladík, že duely odvěkých rivalů jsou skutečně nevyzpytatelné.

Plzeň, to je náš velký soupeř

Hned ale ze sebe chrlí, že něco podobného jeho mužstvo nedopustí. „Příjemné klima, panující pohoda, schopnost táhnout za jeden provaz, to všechno by mělo nahrávat v neděli nám. A také vědomí, že se každým zápasem chceme přiblížit vytouženému titulu," připomíná Barák.

„Titul nám do klína sám nespadne. Bylo by hezké Spartu porazit a vzdálit se jí na dvanáct bodů, ale my musíme myslet hlavně na sebe a rovnat se s Plzní, která je v tabulce před námi a bude naším největším soupeřem až do konce ligy. Na tom se podle mého nic nezmění, takže v mistrovské tahanici rozhodne o titulu trpělivost a klidnější nervy."

V derby se Spartou bude mít Slavia příležitost ukázat, jak na tom v tomto směru je. A na Barákovi bude, jak jí pomůže a nakolik začne svůj pohádkový sen naplňovat.

Reklama