Hlavní obsah

Zatímco Šilhavý krčil nad torzem rameny, Radovi posloužila absence jeho hráčů k motivaci

Praha

Ocitli se v diametrálně odlišné situaci. Zatímco sparťanský kouč Petr Rada měl během reprezentační přestávky pohromadě prakticky celé mužstvo, takže se s ním mohl připravovat na derby podle svých představ, jeho slávistickému kolegovi Jaroslavu Šilhavému se hráči rozprchli do celého světa. Deli a Ngadeu až do Afriky, Mingazov do dalekého Turkmenistánu, tuzemské hráče pak pohltila Jarolímova a Lavičkova reprezentace. „Co s tím nadělám? Nic,“ krčil rameny kouč sešívaných, když zahajoval tréninky s osmi devíti hráči, kteří mu v Edenu zbyli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pomůže Radovi reprezentační přestávka k tomu, aby v neděli zvedl v Edenu ruce ve tvaru V na znamení vítězství?

Článek

Těžko soudit, kterého z trenérů iritovala panující situace víc. Rada ji každopádně využil ve svůj prospěch. K tomu, aby své nové svěřence probral a motivoval.

„Párkrát jsem si do nich rýpnul, zda je neštve, že nejsou v nominaci. Že musí trénovat s námi a nejsou s nároďákem," přiznává, že mu nahrálo i to, že kouč reprezentačního áčka povolal do svého výběru jen brankáře Koubka a trenér jednadvacítky Lavička ukázal pouze na Sáčka a Čermáka.

„To já se naopak modlil, aby se všichni hráči vrátili z reprezentačních srazů zdraví. A aby legionáři Deli, Ngadeu a Mingazov přiletěli včas a stihli alespoň tři čtyři dny přípravy," doznává Šilhavý, jemuž se přání začalo splňovat už v průběhu reprezentační přestávky. To když Sýkora a Pavlenka neodletěli s národním týmem do San Marina a vrátili se do Edenu.

„Jenže Sýkora stejně nemůže v derby nastoupit, protože žluté karty mu vystavily stop. Pavlenka se zase vrátil s virózou, ale naštěstí s námi začal hned zase trénovat," připomíná slávistický trenér, jemuž se doopravdy ulevilo až ve chvíli, kdy měl uprostřed týdne kádr pohromadě. Kompletní, zraněními nepostižený, po návratu z akcí národního týmu i dobře naladěný.

Zbytečné obavy ze srazů

„Trenéři se bojí reprezentačních srazů zbytečně. Lepší trénovat v nároďáku, než v klubu. Vytížení je stejné, z rytmu nevypadneme, navíc sehrajeme další utkání, která nás obohatí fotbalově i psychicky. A to všechno pomůže nejen nám hráčům, ale následně i klubovému týmu," rozhání Šilhavého obavy Antonín Barák a argumentuje i tím, že se v San Marinu rozstřílel a před soupeřovou bránou zklidnil, což se bude v derby se Spartou hodit.

Zkušený sparťanský kouč Petr Rada, který svého času vedl i reprezentaci, mu na dálku dával za pravdu.

„Reprezentace je přece vyznamenáním. Pro hráče i pro jejich klub. Pamatuji, že ještě v dobách mé aktivní kariéry se v Dukle párkrát stálo, že jsme zůstali na trénink třeba jen dva. A také jsme to zvládli a trenér si musel poradit," namítá, že se obavy z absence hráčů během reprezentačních srazů zbytečně zveličují.

I proto své svěřence během individuálních pohovorů šprajcoval. Proto jim předhazoval, zda je neštve, že nejsou na reprezentačním srazu.

Až nedělní derby v Edenu ale samozřejmě ukáže, nakolik Radovy motivační promluvy na sparťanské hráče zapůsobily a také nakolik se do výsledku derby promítlo, že Šilhavému zůstalo v Edenu jen hráčské torzo.

Reklama