Hlavní obsah

Na Bílka dýchá v Plzni klid a pohoda

PLZEŇ

Tři roky žil fotbalový trenér Michal Bílek v nejistotě. Během působení v Blšanech se nad jeho týmem permanentně vznášela hrozba krachu, opakoval se hráčský výprodej. Nebylo divu, že po dvou úspěšných záchranářských misích se třetí pokus nezdařil. A protože ani nový vlastník klubu neposkytl dostatečné garance, bude Bílek od nové sezóny působit v Plzni.

Foto: PRÁVO

Michal Bílek

Článek

"Nemyslete si, že jsem z Blšan utekl. Já jsem tam pracoval rád. Slíbil jsem, že v klubu klidně zůstanu, ale jedině pokud budou vytvořeny podmínky pro okamžitý návrat do první ligy. To se však nestalo," vysvětlil Bílek.

I proto se upsal na tři roky Plzni, kde nahradil bývalého spoluhráče Straku. Západočeši s nabídkou přispěchali hned po skončení prvoligové sezóny. "Délka toho kontraktu je pro mě vyznamenáním. Hodně mě láká perspektivní práce. A kádr ve Viktorii rozhodně perspektivní je," uvedl. Bílek, do jehož kompetencí bude spadat řízení celého sportovního úseku.

Působení v Plzni pro něj bude bezpochyby blahodárným balzámem po nejistotě, v které tonul v Blšanech. "Tam byly podmínky hodně těžké. Naopak Viktoria stojí na pevných základech. Není v situaci, kdy by se musela zbavovat hráčů. Ze všech lidí tady cítím velkou chuť klub pozvednout. Dýchá na mě klid a pohoda," rozplýval se Bílek.

Nerad by opakoval existenční potíže

Chmury po sezóně završené pádem Blšan do druhé ligy zaháněl na dovolené v Egyptě. Teď už je však připravený vrhnout se po hlavě do práce na západě Čech. "Jsem ve fázi poznávání. Každopádně první poznatky mě utvrzují v dojmu, že kádr je kvalitní. V žádném případě se nesmí opakovat existenční potíže, jež měl klub v uplynulé sezóně," rázně vytyčil cíl Bílek.

Z jeho slov je patrné, že s ekonomicky zajištěným klubem by rád vystoupal do vyšších pater tabulky. "Jsem přesvědčený, že nepůjde o pouhé trvalé zabydlení v nejvyšší soutěži. Určitě půjdeme nahoru," prohlásil Bílek odhodlaně.

Prakticky kompletně změní realizační tým. Jeho asistentem bude Michal Petrouš, další trenérské posty obsadí bývalí kolegové Bílka z Blšan Frťala a Průša. Na soudy o změnách v kádru je podle nového trenéra brzy, ale o jedné konkrétní posile promluvil.

Posilu do každé řady

"V minulé sezóně se na brankářském postu vyměnili tři hráči. To není dobré. Jde přece o klíčový post. Chtěl bych proto Daňka z Ostravy. Ten je výborný a hodně perspektivní," prohlásil Bílek, jenž by rád uvítal po jedné posile do každé řady.

Není vyloučeno, že sáhne po mladících, které vypiplal v Blšanech. "Třeba Trapp by se určitě hodil. Je tam více zajímavých hráčů. K těm patří i starší Müller," usmál se tajemně nový kouč Plzně, která zahájí přípravu 19. června.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice