Hlavní obsah

Prahou šlo na derby 500 fanoušků Sparty, 28 lidí policie zadržela

Praha
Aktualizováno

Prahou prošel pochod zhruba pěti stovek fanoušků Sparty, kteří mířili na fotbalové derby se Slavií. Policie během průvodu a po jeho skončení zadržela 28 lidí, hlavně kvůli neuposlechnutí výzev policistů nebo nedovolenému používání pyrotechniky. Čtyři účastníky pochodu pyrotechnika zranila. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Na bezpečnostních opatřeních, která ligový zápas doprovázela, se podílelo několik stovek policistů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Fanoušci fotbalové Sparty pochodují z Letné do Vršovic na derby se Slavií.

Článek

Proti jednomu ze sparťanských fanoušků policie zasáhla hned u stadiónu na Letné, odkud průvod vyšel. Další tři zadržela na Klárově a na Mánesově mostě a dva u stanice metra Želivského. Jeden z nich odpálil dýmovnici ve vestibulu stanice. "Použili nebezpečnou pyrotechniku v rozporu se zákonem," řekl Hulan.

Pochod šel přes Staroměstské náměstí na metro na Václavské náměstí, ze stanice Želivského pak opět pěšky do Edenu. Čtyři lidé z průvodu byli zraněni dělbuchem na Klárově. "Prvotní ošetření tam poskytovali naši policisté z pořádkové jednotky," uvedl Hulan.

Vedle šesti lidí zadržených kvůli pyrotechnice předvedli policisté po skončení pochodu na stanici 18 lidí za neuposlechnutí výzvy. Policisté delikty zaznamenali během průvodu na video a pachatele zadrželi až později, aby nevznikly větší potyčky. "Okamžitý zákrok by mohl vyvolat mnohem koliznější situaci než přestupek samotný," sdělil na webu policie Hulan.

Další tři lidé byli zadrženi, protože slovně napadali policisty pomáhající člověku, který nenadále zkolaboval na chodníku. Jeden člověk pak ještě čelí podezření z trestného činu výtržnictví. Počet lidí předvedených na policejní stanice ještě nemusí být konečný, protože policisté budou dále procházet videozáznamy pořízené v souvislosti se zápasem v ulicích i na stadiónu.

Pochod fanoušků omezil automobilovou dopravu. Kvůli očekávané návštěvě až 20 000 diváků policie předem hlásila, že může ve Vršovicích uzavřít některé ulice. Příznivce obou celků proto žádala, aby na stadión jeli raději posílenými spoji městské hromadné dopravy.

Reklama

Související témata: