Hlavní obsah

Dvacetidenní Radova mise na Spartu zapůsobila. Zatím v derby

zp, dosSport.cz

Pochválil sám sebe za proměnu, kterou se Spartou během čtrnáctidenní přestávky provedl, chválu ale slyšel po derby i od jiných. Nejenže přiměl letenský tým makat a bojovat, což bylo na všech předchozích štacích první Radovo trenérské přikázání, ale navíc přišel s fotbalem, který by mohl Spartu vyvést z jarní mizérie. Sám to po remíze se Slavií připomněl, a ti, kteří jeho příchod na Letnou přijímali s netajenou skepsí, to museli uznat také. Odezva dvacetidenní Radovy mise byla na mužstvu patrná.

Petr Rada po derbyVideo: Sport.cz

 
Článek

Ale pozor, s vypovídající hodnotou sparťanské proměny je třeba vyčkat. Šlo o derby, které samo o sobě bodové rozdíly i postavení v tabulce stírá, což na podzim demonstrovala Slavia a teď pro změnu Sparta. Derby motivuje samo o sobě, což i Rada pociťoval. „Viděl jsem na hráčích, jak jsou nabuzení, koncentrovaní a na zápas natěšení," přiznával, že během pauzy se mu s mužstvem pracovalo daleko lépe hlavně proto, že nejbližší zastávkou byl Eden.

Eden a Slavia. Roztřesená, že vstupuje po osmi letech do derby jako favorit, nervózní z toho, jak obrácený gard zvládne, rozklepaná i z nakumulované možnosti vrátit se na první příčku tabulky a mít tak mistrovskou korunovaci opět ve vlastních rukou. A také si vědoma, že letenský rival nemá v panující konstelaci co ztratit. „Pokud by neuspěl, všichni by si řekli o.k., to se přece dalo čekat. Mohl tudíž jen získat," uvědomoval si kouč sešívaných Jaroslav Šilhavý, že tohle vědomí mohlo jeho týmem zacloumat.

Skutečně k tomu došlo. Ještě víc s ním ale zacloumala hra Sparty. „Čtrnáct dnů společné práce a přípravy mělo určitou odezvu. Bylo vidět, že jsme lepší. Nejen přístupem a nasazením, ale také výkonem a fotbalovým projevem," zdůraznil Rada proměnu, která se s jeho týmem udála. A to navzdory problémům, s nimiž se musel vyrovnat, když mu těsně před derby vypadl ze zamýšlené sestavy zraněný stoper Mazuch, do poslední chvíle váhal, zda nasadit nebo přece jen ještě šetřit Lafatu vracejícího se po zranění a jak se vyrovnat s atmosférou kolem Konatého, který byl do té doby u letenských fanoušků v nemilosti.

Hráče chválil za splnění taktických pokynů

Zvládl to po svém. S intuicí a svou typickou razantností. „U mě nehraje roli, co bylo. Konaté je v týmu, sám jsem k němu měl proslov, a protože jsem potřeboval na kraj sestavy rychlostní typ, postavil jsem ho. Zapadl do výkonu celého mančaftu. S Lafatou to bylo složitější, protože absolvoval jen tři čtyři tréninky. Za každou cenu však chtěl hrát, a protože moc útočníků nemáme, po domluvě s doktorem jsem ho také postavil. Ono mě k tomu donutilo i Mazuchovo zranění, protože jsem musel překopat celou sestavu," přiznával Rada.

Sestavu překopal, u zamýšlené taktiky ale setrval. Na Slavii aktivní napadání s minimem faulů až neskutečně platilo a úplně ji vyvedlo z míry. Proto žádný tlak, šance, ba ani standardní situace, jimiž si vypomáhá. Vždyť třeba k prvnímu rohovému kopu se sešívaní dostali až v 58. minutě. „Vycházeli jsme ze zjednodušené hry Slavie, která nakopává míče na Škodu, jenž je sklepává pro druhou vlnu. Pro Zmrhala, Baráka, Hušbauera... Proto jsme hru vysunuli, navíc jsme nenechávali soupeře ani kombinovat, jeho akce přerušovali čistě a bez faulů, což byl první příkaz. Proto si Slavia nevytvořila kolem naší šestnáctky žádnou standardku a k prvnímu rohovému kopu se dostala až čtvrthodinu po přestávce," kvitoval sparťanský kouč, jak precizně jeho svěřenci taktiku naplnili. „A navíc přidali i fotbal," okamžitě připomínal.

Samozřejmě, atmosféra obestírající derby k tomu Spartu motivovala sama, takže s vypovídající hodnotou sparťanské proměny je třeba počkat. Zvláště, když ji vymyšlená penalta připravila o výhru, tím i o oživení naděje na některou z prvních dvou příček představujících vidinu Ligy mistrů a tudíž i motivaci pro zbývajících osm ligových kol. „Tři body z derby by nám přinesly pochopitelně větší impuls a šanci. Naše situace není jednoduchá, ale tvrdou prací a výkony, jaký jsme předvedli v derby, se můžeme posunout. Dokud existuje jakákoli naděje, musíme makat, hrát fotbal a prát se o ni. Jasně že výhrami, protože já chci vyhrávat pořád," věří Rada, že nejen derby, ale i jeho trenérská nátura strhne letenské hráče k tomu, aby dokázali, že jde o proměnu trvalou.

Reklama

Související témata: