Hlavní obsah

Klokani mají nového trenéra, Koubka střídá Hašek. Potřetí bude trénovat syna

Aktualizováno

Jenom půl dne zůstali fotbalisté Bohemians Praha 1905 bez kouče. Novým trenérem byl jmenován Martin Hašek. Dosavadní kouč Vlašimi nahradil Miroslava Koubka. „Již před měsícem mě trenér Koubek informoval, že by rád po sezóně skončil. I na základě jeho rozhodnutí jsme hledali pro Bohemku od léta nového trenéra a Martin Hašek byl v našem úzkém výběru. Kvůli nepříznivým výsledkům z posledních týdnů se ale celý proces urychlil,“ vysvětluje pro klubové stránky sportovní ředitel Miroslav Držmíšek.

Foto: bohemians.cz

Trenér Martin Hašek už je doma v Ďolíčku.

Článek

Nový trenér mužstvo povede již na dnešním odpoledním tréninku.

„O zájmu Bohemky jsem se dozvěděl při cestě na zápas s Baníkem Ostrava, kdy mi volal trenér Koubek. Řekl mi, že mě pravděpodobně bude Bohemka kontaktovat a že se tak nejedná za jeho zády. S trenérem Koubkem mám dobré vztahy, právě on mě na pozici trenéra členům vedení klubu doporučil. Druhý den ráno jsem se sešel s panem Držmíškem," líčí dění v posledních dnech Martin Hašek.

Znovu tak povede svého syna Martina. „Ke spojení trenér a hráč dochází potřetí. Poprvé v Pardubicích. Podruhé jsme se potkali ve Vlašimi, kde byl Martin první. Nyní se potkáváme v Bohemce, kde byl Martin také první. To vypadá, jako když mi angažmá domlouvá on, ale není to pravda, jen shoda náhod," směje se táta Hašek.

Chce do hráčů dostat víru

Ke svému předchůdci Koubkovi, který zůstává asistentem Karla Jarolíma u české reprezentace, chová patřičný respekt.

„Chtěl bych zdůraznit, že přicházím po trenérovi, který zde odváděl dobrou práci, na podzim bych řekl výbornou," zdůrazňuje Hašek.

Na jaře ovšem klokani přestali dávat góly a vyhrávat. Proto se Bohemka s Koubkem rozešla. „Mým úkolem bude snaha dostat do hráčů víru, v rámci možností sebevědomí a bojovnost," avizuje Hašek před sobotním záchranářským duelem s Jihlavou.

Jako hlavní trenér zatím v nejvyšší soutěži vedl jen Spartu.

„Že mě oslovila Bohemka, je pro mě ctí a krokem nahoru. Nebudu říkat, že jsem odmalička Bohemák, to není pravda, nad postelí jsem měl jiné plakáty. Pamatuji si ale, že hráči Bohemky tvořili základ reprezentace. Já to jako malý kluk vnímal a najednou se po čtyřiceti letech stávám trenérem tohoto klubu. Uvědomuji si tedy význam, tradici, historii a je pro mě ctí, že zde budu moci pracovat jako trenér," ujišťuje Hašek.

Vizitka Martina Haška (47), který je novým trenérem Bohemians Praha 1905:
Datum a místo narození: 11. října 1969, Pardubice
Hráčská kariéra: RH Pardubice (1976-80), VCHZ Pradubice (1980-90), Cheb (1990-91), Liberec (1991-97), Sparta Praha (1997-01), Austria Vídeň (2001-03), Sturm Graz (2003), Dynamo Moskva (2004), Liberec (2005), Sparta Praha (2005-06), Příbram (2006-07)
Reprezentace: 14 zápasů, žádný gól (1996-2001)
Trenérská kariéra: Sparta Praha (asistent 2007), Sokolov (2008), Sparta Praha (asistent 2009-11, hlavní trenér 2011-12), Sparta Praha B (2012-14), Pardubice (2014), Vlašim (2016-17)
Největší úspěchy: Jako hráč pětkrát mistr české ligy, mistr rakouské ligy 2003
Trenérská bilance v první lize: 13 zápasů, šest výher, tři remízy, čtyři porážky
Rodina: Ženatý, manželka Martina, synové Martin, Filip a Mojmír
Ostatní: Bývalý pracovitý záložník s velkým fyzickým fondem, v domácí nejvyšší soutěži si připsal 272 startů a 19 branek, probojoval se i do reprezentace; s fotbalem začínal bratr hokejové legendy Dominika Haška v rodných Pardubicích, nejslavnější období zažil ve Spartě, kde se v roce 2001 podílel na úspěšném tažení Ligou mistrů; s trénováním začal rovněž na Letné, v jarní části sezony 2011/12 vedl tým jako hlavní kouč; kromě toho trénoval tři druholigové týmy, v Pardubicích a naposledy ve Vlašimi dohlížel jako zaměstnanec Sparty v rámci spolupráce klubů na rozvoji hráčů zapůjčených z rezervy; jeho nejstarší syn Martin hraje za Bohemians, prostřední Filip působil pod jeho vedením ve Vlašimi.

Reklama