Hlavní obsah

Sparta - Brno 3:2Kanonýr Lafata se dotáhl na Škodu a obdaroval Radu první letenskou výhrou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Kadlec 1 : 0
30. Polák 1 : 1
40. Lafata 2 : 1
54. Lafata (penalta) 3 : 1
58. Tasci 3 : 2
Záznam online reportáže

Teprve na třetí pokus se trenér Petr Rada dočkal na lavičce letenského týmu prvního vítězství. Po remízách se Zlínem a na Slavii fotbalisté pražské Sparty porazili v dohrávce 23. ligového kola Brno 3:2 a pojistili si třetí příčku. Dva góly vstřelil kapitán David Lafata, který se tak se třinácti trefami dotáhl v čele tabulky střelců na slávistu Milana Škodu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost Davida Lafaty z gólu proti Brnu. Vpravo Vjačeslav Karavajev.

Článek
Fotogalerie

Vedle potrestaného Váchy vypadl Spartě mimo plán také autor gólu z derby Václav Kadlec. Naopak poprvé v nejvyšší soutěži došlo k bratrské bitvě Šuralů. Brněnský obránce Jakub měl křížit plány letenskému záložníku Josefovi.

Kdo čekal, že Sparta naváže na zlepšený výkon v derby, nemusel být netrpělivý. Udeřila hned z první šance. Karavajev rozehrál rohový kop a stopeři se už postarali o ostatní. Holek hlavou centr prodloužil na zadní tyč, u níž Michal Kadlec propasíroval míč za Melichárka a připsal si tak druhý gól od letního návratu na Letnou.

Zbrojovka potřebovala po čtyřech bezbrankových remízách v řadě ukončit sérii bez vstřeleného gólu a začala zlobit. Tašči i Řezníček měli trefu na noze, shodně však pohořeli na výborném Koubkovi ve sparťanské brance.

Domácí si zkrátka koledovali. A vykoledovali. Brno použilo přesně stejný model, jaký se osvědčil Spartě. Zavadil zahrál rohový kop, Pavlík ve vápně prodloužil na zadní tyč a volný Polák snadno vyrovnal. Zbrojovka se však neradovala dlouho. Karavajev ji zaskočil průnikem do šestnáctky, kde Lafata nadvakrát doklepl míč do prázdné branky a v tabulce střelců se tak na jednu přiblížil vedoucímu slávistovi Škodovi.

Góly padaly také po přestávce. Nejprve exbrněnský Šural vtancoval mezi Poláka s Taščim a vybojoval penaltu pro Lafatu, který ji proměnil a na Škodu se tak dotáhl. Jenže hned tři minuty poté sparťanská obrana předvedla další z jarních kolapsů a Tašči zblízka do prázdné branky s přispěním lehké Holkovy teči snadno snížil. Paradoxem druhé půle pak byl moment, kdy si Jakub Šural za faul na staršího bratra Josefa vykoledoval žlutou kartu.

Sparťany ještě potěšilo, že po dlouhé absenci se na hřiště vrátil střídající Zahustel. Domácí měli šance, aby si tři body pojistili, skóre se už ale nezměnilo.

Fotbalová liga - 23. kolo:
Sparta Praha - Zbrojovka Brno 3:2 (2:1)
Branky: 41. a 54. (druhá z pen.) Lafata, 6. M. Kadlec - 30. Polák, 58. Tašči. Rozhodčí: Jílek - Dobrovolný, Myška. ŽK: M. Kadlec, Mareček, Sáček, Lafata - Zavadil. Jakub Šural, Melichárek. Diváci: 8997.
Sparta: Koubek - Karavajev, M. Kadlec, Holek, Hybš - Konaté (90. Nový), Sáček, Mareček, Josef Šural - Lafata, Pulkrab (72. Zahustel). Trenér: Rada.
Brno: Melichárek - Jakub Šural (81. Sedlák), Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Zavadil, Polák (75. Krejčí) - Ashiru, Tašči, Přichystal (90. Rybička) - Řezníček. Trenér: Habanec.

Reklama

Související témata: