Hlavní obsah

Revoluce skoncovala s nejasnostmi. Derby pražských "S" by se hrálo v Edenu

Praha

Konec nejasností. Se schválením nového hracího systému, podle něhož se začne nejvyšší domácí fotbalová soutěž hrát od sezóny 2018/2019, musely být zodpovězeny i všechny otázky, které chystaná revoluce přináší. Co bude kupříkladu rozhodovat o pořadí v případě rovnosti bodů, když po základní části následuje ještě nadstavba? Co a kdo určí sled zápasů v nadstavbě mistrovské skupiny, která se bude hrát jen jednokolově? Jak to bude ve skupině o záchranu a následné baráži? A co baráž o účast v Evropské lize?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pokud bychom vycházeli ze současné ligové konstelace, hrálo by se v nadstavbě derby pražských "S" v Edenu.

Článek

PRAVIDLO PRVNÍ - BODY ZUSTÁVAJÍ - Základní části ligy se změny nedotknou. Bude se dál hrát na 30 kol systémem doma - venku, přičemž mužstvům v mistrovské skupině čítající prvních šest mužstev a ve skupině o záchranu mající rovněž šest účastníků body zůstanou. K nim si budou připočítávat body, které uhrají v nadstavbě.

PRAVIDLO DRUHÉ - MISTROVSKÁ NADSTAVBA - Bude se hrát jen jednokolově. Mužstva, která skončí po základní části na prvním, druhém a třetím místě, sehrají doma tři a venku dva zápasy, u celků na čtvrtém až šestém místě to bude opačně. O programu zápasů a sledu soupeřů rozhodne klíč, který byl schválený a jenž má následující podobu:

1. kolo: 3-5, 2-4, 6-1

2. kolo: 4-5, 3-6, 1-2

3. kolo: 5-6, 1-4, 2-3

4. kolo: 5-1, 6-2, 3-4

5. kolo: 2-5, 1-3, 4-6

Převedeno do současné reality vyplývající z ligové tabulky po 23. kole by to znamenalo, že vedoucí Plzeň přivítá doma Slavii, Spartu a Mladou Boleslav a pojede do Zlína a Teplic. Druhá Slavia by hrála derby se Spartou v Edenu, kde by přivítala ještě Mladou Boleslav a Zlín, cestovala by do Plzně a Teplic. Sparta by hrála na Letné se Zlínem, Mladou Boleslaví a Teplicemi, musela by však do Plzně i do Edenu.

PRAVDIDLO TŘETÍ - NADSTAVBA O ZÁCHRANU - Ve skupině o záchranu se bude hrát podle stejného klíče, jako v mistrovské skupině. Na jejím konci poslední tým automaticky sestoupí a nahradí ho vítěz II. ligy. Celky na čtrnáctém a patnáctém místě pokračují, protože se utkají v baráži se soupeři, kteří obsadí ve druhé lize druhou a třetí příčku. Hraje se dvojutkání, v němž se čtrnáctý celek I. ligy střetne s třetím týmem druhé ligy a patnácté mužstvo I. ligy s druhým z II. ligy. První střetnutí se bude hrát na hřišti druholigového celku. Vítězové se stanou účastníky nejvyšší soutrěže i pro další ročník. Může se tudíž stát, že z nejvyšší soutěže sestoupí jen jedno mužstvo, ale reálná je i varianta, že spadnou hned tři.

PRAVIDLO ČTVRTÉ - KVALIFIKACE O EL - Mužstva, která skončí v lize po základní části na sedmém až desátém místě, budou mít  šanci se ucházet o účast v kvalifikaci Evropské ligy. Nejprve se utkají formou dvojutkání týmy na sedmém a desátém, resp. osmém a devátém místě. Vítězové se střetnou mezi sebou, poražení obsadí v tabulce deváté a desáté místo. Z duelu vítězů vzejde účastník baráže, jenž nastoupí proti celku, který skončí v mistrovské skupině na čtvrtém či pátém místě. Záležet bude na tom, kolik účastnických míst v Evropské lize bude český fotbal mít a kdo se stane vítězem domácího poháru. Vítěz barážového finále se stane účastníkem kvalifikace o Evropskou ligu.

PRAVIDLO PÁTÉ - O POŘADÍ ROZHODNOU BODY - V případě shodného bodového zisku po odehrání základní a nadstavbové části rozhodnou o pořadí v mistrovské skupině i ve skupině o záchranu následující kritéria:

1. Vyšší počet bodů získaný v základní části

2. Vyšší počet bodů získaný ve vzájemných utkáních v základní části

3. Brankový rozdíl ze vzájemných utkání v základní části

4. Vyšší počet vstřelených branek ve vzájemných utkáních v základní části

5. Vyšší brankový rozdíl ze všech utkání v celé soutěži (včetně nadstavbové části)

6. Vyšší počet vstřelených branek v celé soutěži (včetně nadstavbové části)

7. Vyšší umístění v soutěži Fair – play

8. Los

Reklama

Související témata: