Hlavní obsah

Trenér Bílek v Jihlavě skončil, záchranářskou misi povede Jinoch

Jihlava
Aktualizováno

Trenér Michal Bílek končí na lavičce Jihlavy, předposledního týmu první fotbalové ligy. Celek z Vysočiny nevyhrál pět kol v řadě, naposledy podlehl na hřišti Bohemians 1905 0:1. Na místo znamenající záchranu ztrácí čtyři body.Záchranářskou misi povede jako nový trenér dosavadní generální manažer klubu Josef Jinoch a asistenti Petr Čuhel a Michal Kadlec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Michal Bílek.

Článek

„Je mi to líto, ale nakonec jsme se rozhodli přistoupit k tomuto nepopulárnímu kroku. Naší snahou je se pokusit nějakým způsobem psychiku hráčů ještě zvednout a v závěrečných kolech zabojovat o záchranu nejvyšší soutěže," okomentoval Bílkovo odvolání majoritní vlastník jihlavského klubu František Vaculík.

Exreprezentační kouč Michal Bílek přišel na Vysočinu v polovině září, kdy se Jihlava pod vedením někdejšího Bílkova reprezentačního spoluhráče Michala Hippa dostala do těžkostí, z nichž už v průběhu sezóny nevybředla. Hipp zůstal jako Bílkův asistent, po skončení podzimu ovšem odešel, ale ani to nepomohlo.

Ani zkušenosti z Blšan nestačily

Jihlava přitom na Bílka hodně spoléhala, neboť se záchranářským tažením má zkušenosti. Blšany udržel v nejvyšší soutěži i přesto, že tehdy Chvalovského klub čelil neskutečným ekonomickým těžkostem a dlužil, kam se podíval. Hráčům, Bílkovi samo sebou také.

„Situace v Blšanech byla tehdy skutečně mnohem horší než teď v Jihlavě. Jenže tam jsme vyhrávali domácí zápasy, což teď nedokážeme. Porazili jsme sice Hradec Králové, ale remizovali se Slováckem a prohráli s Karvinou," přiznával Bílek, že jeho záchranářská mise na Vysočině je mnohem těžší, než si představoval.

Ze sedmnácti zápasů, kdy vedl mužstvo jako hlavní trenér, vyhrál jen tři a v šesti remizoval. Do duelu se Spartou už Jihlavu nepovede, protože vedení klubu ho po dlouhém váhání odvolalo. Bílkovi srazila vaz sobotní porážka na Bohemians a hlavně bezkrevný výkon, které tam mužstvo podalo.

„Ve zbývajících sedmi kolech jsme schopni ligu zachránit, čtyřbodová ztráta není velká. Jen se nesmíme podělat," živil přitom Bílek naději v sobě, hráčích i klubovém vedení.

Jinoch už jednou Jihlavu vedl

To však na řeči nedalo a v úterý dopoledne Bílka odvolalo. Společně s ním skončil jeho asistent  Jana Kameník i kondiční trenér Jan Budějský.

Bílek je už čtrnáctým předčasně skončivším trenérem v této sezóně v nejvyšší domácí soutěži.

Mužstva se jako nový kouč ujal generální manažer Josef Jinoch, jemuž budou dělat asistenty Petr Čuhel a  dosavadní kouč juniorky Michal Kadlec.Vedení jihlavského klubu přitom oznámilo, že hledání nového hlavního trenéra bude pokračovat.

"Povedu mužstvo do konce této sezóny s cílem zachránit pro Jihlavu účast v lize. Mužstvo to svedlo v předchozích čtyřech letech, takže věřím, že to dokážeme i letos. Nikdo z nás nechce být podepsán pod sestupem, takže nyní se plně koncentrujeme na zápasy, které nás čekají," promluvil Jinoch pro klubový web.

"Co bude potom dál, to neřešíme, a myslím, že do konce sezóny ani řešit nebudeme," prozradil nový kouč, kterého čeká premiéra na lavičce v sobotním zápase proti Spartě.

Devětačtyřicetiletý Jinoch už jednou v Jihlavě jako trenér zaskakoval. Na podzim 2014 mužstvo oficiálně vedl v sedmi duelech jako hlavní kouč, když jím nemohl být z formálních důvodů Roman Kučera, který neměl potřebnou licenci.

Reklama

Související témata: