Hlavní obsah

Jiránek dal v sedmatřiceti letech první gól v české lize

Příbram

Bývalý fotbalový reprezentant Martin Jiránek se postaral o kuriozitu, když svůj premiérový gól v české lize vstřelil až měsíc před svými osmatřicátými narozeninami. Zkušený obránce pomohl Příbrami porazit Karvinou 4:2 a znovu se přiblížit k záchraně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Příbrami Martin Jiránek (uprostřed) - ilustrační foto.

Článek

Jiránek velkou část kariéry odehrál v zahraničí. V 21 letech zamířil z Liberce do italské Regginy, následně prošel Spartakem Moskva, Birminghamem, Grozným a Tomskem. Vloni se po 16 letech vrátil zpět do české nejvyšší soutěže, kde si na svůj první zásah musel počkat až do 53. ligového startu.

Po standardní situaci k němu uprostřed vápna propadl míč a nehlídaný Jiránek propálil svého bývalého spoluhráče z reprezentace Jana Laštůvku. Srovnal tak na 1:1 a nasměroval Příbram k obratu.

"Potřebovali jsme tři body, to se povedlo. Dostali jsme gól, ale cítili jsme, že máme na to, abychom to zvrátili. Naštěstí jsme ještě do poločasu srovnali a ve druhé půli rozhodli. Těžký zápas, ale strašně důležitý," řekl po utkání Jiránek novinářům.

"Je to docela paradox, dát skoro v osmatřiceti letech první gól v české lize. Mám samozřejmě radost, ale hlavní je, že jsme vyhráli než nějaký gól," dodal.

Příspěvek do kasy ho nemine

V kabině se za premiérové góly většinou platí tučný příspěvek do společné kasy a nemine to ani Jiránka. "Určitě bude muset něco dát do kasy, jen nejsem schopen říct co. Jsou to někdy takové osudy. Martin byl dlouho venku a přišlo to až teď," řekl trenér Kamil Tobiáš. "Martin za mnou sám hned po zápase přišel a říkal, že dát první gól (v lize) skoro ve čtyřiceti asi bude nějaký rekord," dodal.

Za svou kariéru však dal Jiránek řadu gólů. Mimo jiné se čtyřikrát prosadil za reprezentaci do 21 let, se kterou se v roce 2002 stal mistrem Evropy. Trefil se i za Regginu, čtyři góly přidal za Spartak Moskva a v září 2012 se blýskl v ruské lize za Groznyj, když se trefil parádní střelou téměř z poloviny hřiště. Od té doby na gól čekal.

Mohl se prosadit už v úvodu dnešního zápasu, kdy byl sám před brankářem Laštůvkou. "Jenže to divně skočilo a nevěděl jsem, zda do toho jít hlavou nebo nohou. Bylo to těžké," prohlásil.

Nakonec se ale prosadil a pomohl Příbrami k třetí domácí výhře za sebou, která přiblížila tým už jen na tři body k nesestupovým příčkám. Navíc Středočeši už nejsou alespoň na pár hodin poslední. "Pořád je to však sestupové místo. Samozřejmě je to příjemnější, ale musíme pokračovat v těchto výkonech. Teď by to chtělo potvrdit venku s Jabloncem. Do konce je ještě šest kol a o záchranu se popereme," řekl hráč s 31 reprezentačními starty.

Reklama

Související témata: