Hlavní obsah

Jihlava - Sparta 1:0Ostuda Sparty! Nový trenér Jinoch dovedl Vysočinu k senzačnímu skalpu Pražanů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
47. Ikaunieks 1 : 0
Záznam online reportáže

Pražská Sparta si uřízla ostudu! V sobotním duelu 24. kola fotbalové ligy padla na hřišti sestupem ohrožené Jihlavy brankou Ikauniekse 0:1. Atak prvních dvou příček je pro Letenské už jen utopií. Naopak Vysočina slaví velký triumf, solidně si pomohla v boji o záchranu. Staronová jihlavská premiéra pro kouče Josefa Jinocha, který v týdnu nahradil odvolaného Michala Bílka, nemohla dopadnout lépe.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Josef Šural po gólu v Jihlavě, který nemohl platit.

Článek
Fotogalerie

Vzhledem k odpolední výhře Příbrami nad Karvinou, vstupovali domácí do utkání z pozice posledního týmu tabulky. Navíc hned v 10. minutě ztratili obránce Rosu, který ze srážky s Pulkrabem vyvázl s krvavým zraněním na hlavě. Ani Pulkrabovi ovšem nedovolila srážka utkání dohrát, v přestávce musel střídat také on.

Jako první zahrozili hosté, z hranice šestnáctky vypálil těsně vedle Šural. Vzápětí Váchova rána vyprášila Hanušovi rukavice. Na stadiónu Vysočiny se poté dlouhý čas odehrávala nuda mezi šestnáctkami, menší vzrušení znamenal jen tečovaný centr Hronka, který Koubek s námahou vytěsnil mimo tyče.

Závěr poločasu patřil Spartě. Nejprve po rohovém kopu vyrazil Hanuš střelu Váchy pře Šurala, který míč dostal do sítě. Jenže letenský útočník stál v ofsajdu. Už v nastavení měl gól na hlavě Lafata, ale z malého vápna netradičně minul.

Druhé dějství začalo obrovský šokem pro Spartu. Gólman Koubek rozehrál na Holka, který míč trestuhodně nabídl Hronkovi. Domácí hráč pak už jenom přihrál Ikaunieksovi, který už nemohl prázdnou branku minout.

Bojujte za Spartu, skandovali hostující fanoušci

Hosty tento moment, společně s pokřikem letenských fanoušků „Bojujte za Spartu", probral, začali mít navrch. Volej Váchy prosvištěl pár centimetrů od pravé tyče, o gól si říkala i hlavička Michala Kadlece, stejně tak mohl v 65. minutě vyrovnat Konaté.

Tím invence Sparty na dlouho skončila, její nápady končily před velkým vápnem. Pouze dynamický Karavajev se snažil o přečíslení. Tlak Pražanů ovšem postupně vyprchal, Jihlava už cenný skalp uhájila. Nad Spartu zvítězila v české lize vůbec poprvé.

24. kolo první fotbalové ligy:
Vysočina Jihlava - Sparta 1:0 (0:0)
Branka: 47. Ikaunieks. Rozhodčí: Marek - Mokrusch, Antoníček. ŽK: Karavejev, Vácha, Šural (všichni Sparta). Diváci: 4101.
Jihlava: Hanuš - Vaculík, Krejčí, Rosa (11. Zoubele), Urdinov - Fulnek, Štěpánek, Hronek, Batioja (90. Popovič) - Dvořák, Ikaunieks (79. Rabušic). Trenér: Jinoch.
Sparta: Koubek - Karavajev, Holek, Mareček, M. Kadlec - Vácha, Sáček - Šural, Lafata, Konaté (75. Holzer) - Pulkrab (46. Zahustel). Trenér: Rada.

Reklama

Související témata: