Hlavní obsah

Extáze a kokain. Plzeňští mistři figurují v kauze drogového dealera. Vedení Viktorie reaguje

Plzeň
Aktualizováno

Čeští fotbaloví reprezentanti a bývalí a současní hráči mistrovské Viktorie Plzeň figurují v rozsáhlé drogové kauze, která míří k soudu. Záložníci Ondřej Vaněk a Jan Kopic byli podle zjištění Radiožurnálu v kontaktu s Vítězslavem Meišnerem, který je obžalovaný z distribuce extáze a kokainu, a v tomto případu vystupují jako svědci. Případ dnes začal projednávat pražský městský soud, zabývat by se jím mohla i Fotbalová asociace ČR.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Vaněk během oslav mistrovského titulu fotbalistů Plzně.

Článek

Vaněk opustil západočeský klub po minulé sezóně, když po zisku mistrovského titulu zamířil do ruské Ufy. Podle zjištění detektivů byl během plzeňského angažmá v častém kontaktu právě s Meišnerem, jehož telefon policie sledovala.

Vaněk chtěl něco na večer...

V kontaktu byli mimo jiné i den před utkáním v Mladé Boleslavi, které Plzeň už s mistrovským titulem v kapse prohrála 0:2.

„Volající odpovídá, že jde na diskotéku a zkusí prášek, na což volaný (Meišner, pozn. red.) odpovídá, aby mu volající napsal, jaké to bylo a upozorňuje ho, aby byl opatrný a dal si jenom půlku. Volající říká, že prý je to dobré najednou s kokešem, na což volaný odpovídá, že ne, že když dá na to ten bílej, že ho to naopak zabrzdí, že mu to zbrzdí nájezd, má si nechat tak dvě hodiny pauzu," cituje Radiožurnál z obžaloby.

„Něco na večer" chtěl Vaněk po Meišnerovi i po ostudném výprasku v Edenu od Slavie 0:5 v posledním zápase sezóny.

„O skutečnostech, které nyní uvádí média, jsme v době jeho působení v týmu neměli sebemenší informace a jsou pro nás nové. Vaněk není již téměř rok hráčem Viktorie Plzeň, v současné době působí v ruské Ufě, nepřísluší nám tedy v tuto chvíli cokoli komentovat," stojí v prohlášení plzeňského klubu k celému případu.

Kopic půjčil Vaňkovi půl miliónu

S obžalovaným se znal také plzeňský záložník Jan Kopic, který mu půjčil půl miliónu korun písemně a na úrok. Na co finance půjčil, po tom podle výpovědi Kopic nepátral.

"Vyjadřovat se k soukromým aktivitám Jana Kopice příliš nemůžeme, nicméně podle našich aktuálních informací půjčil své peníze na základě smlouvy. Všeobecně klub nemá možnost ovlivnit, jakým způsobem hráči půjčují či investují své finance, jde čistě o jejich soukromou záležitost," reagovalo vedení Viktorie v oficiálním prohlášení na propuklou kauzu.

Generální ředitel Ufy Šamil Gazizov se postavil za Vaňka. "Nevěřím tomu, co píšou česká média," citoval ho web sport-express.ru. "Vaňka znám jako dobrého člověka. Jsem přesvědčen, že byl ve špatnou dobu na špatném místě," dodal Gazizov.

Problémy v Plzni byly i v minulosti

Vedení plzeňského klubu neřeší potíže s návykovými látkami u svých hráčů poprvé. Při první účasti Viktorie v Lize mistrů byl obránce David Bystroň přistižen při užití metamfetaminu, tedy drogy známé jako pervitin.

Loni byl vyhozen hráč z juniorky Viktorie kvůli kouření marihuany.

"Jednoznačně se distancujeme a vymezujeme proti užívání jakýchkoli zakázaných látek a prostředků, které podle nás nepatří nejen  do života profesionálních sportovců, ale ani všeobecně do společnosti," připomněla Viktoria svůj postoj v prohlášení zaslaném médiím.

Velký skandál způsobil také David Limberský, který havaroval při řízení pod vlivem alkoholu a následně se snažil neúspěšně utéct policii.

Je užívání drog mezi profesionálními sportovci rozšířené?
Ano
96,5 %
Ne
3,5 %
Celkem hlasovalo 25235 čtenářů.

Reklama

Související témata: