Hlavní obsah

Zlomená hlava je horší než zlomená noha. I sportovci si sahají na život

Praha

Šokující zpráva otřásla nejen celým českým fotbalem. Bývalý reprezentant František Rajtoral spáchal sebevraždu. Jedenatřicetiletý obránce, který naposledy působil v Gaziantepsporu, se oběsil ve svém domě v Turecku. Je tak dalším z řady sportovců, kteří si sáhli na život. „O psychických problémech sportovců se moc nemluví, nikdo to neřeší a nikoho to nezajímá. Pak to takhle dopadá...“ upozorňuje bývalý fotbalový reprezentant Jan Rajnoch.

Foto: Ilja Hubálek

Sebevražda Františka Rajtorala znovu poukázala na téma psychických problémů sportovců.

Článek

Deprese se nevyhýbají ani sportovcům. A důsledky jsou nejednou tragické.

„Sportovce trápí stejné problémy jako normální lidi a přidává se k nim, že se problémy odráží i v jejich sportu," poukazuje Helena Suková, bývalá skvělá tenistka a nyní psycholožka.

„Když o problémech tohoto rázu někdo řekne na rovinu, akorát se mu všichni smějí, že je blázen. Zlomená hlava je horší než zlomená noha," přizvukuje fotbalista Jan Rajnoch.

Nemluví do větru. Podle studie z roku 2014 více než čtvrtina profesionálních fotbalistů trpí depresemi nebo úzkostnými stavy. Vyplývá to z průzkumu mezinárodní hráčské asociace FIFPro, které se zúčastnilo 180 aktivních hráčů z Nizozemska, Skotska, Irska, Austrálie, Nového Zélandu a Spojených států amerických.

Některé známé případy sebevražd sportovců
František Jakubec (květen 2016) - Někdejší fotbalový reprezentant v šedesáti letech skočil ze sedmého patra. V závěru hráčské kariéry působil v Řecku a Švýcarsku, pak se živil jako taxikář a stále hrál za starou gardu Bohemians.
Miroslav Hlinka (září 2014) - Bývalý hokejový útočník se oběsil na balkóně svého hotelového bytu v Banské Bystrici, kde působil jako asistent trenéra.
Marek Špilár (září 2013) - Slovenský fotbalista, který působil také v českých klubech, v 38 letech skočil z okna.
Martin Barbarič (leden 2013) - Bývalý fotbalista Liberce pracoval později jako policista. Zastřelil svoji ženu, která se s ním rozešla. Pak obrátil zbraň proti sobě a po týdnu zemřel. Bylo mu 42 let.
Robert Enke (listopad 2009) - Německý fotbalový brankář ukončil ve 32 letech život na železničním přejezdu. Trpěl těžkými depresemi, choroba se u něj rozvinula po smrti dvouleté dcery s vrozenou srdeční vadou.
Jaroslav Huleš (červenec 2004) - Motocyklový závodník se v den 30. narozenin oběsil. Měl rodinné problémy a vliv zřejmě měl i neúspěšný konec kariéry.
Pavel Kábrt (září 2003) - Teprve 24letý hokejista Liberce se zabil zřejmě kvůli zdravotním problémům.
Milan Kadlec (srpen 2001) - Úspěšný moderní pětibojař měl problémy s alkoholem a ve 42 letech zvolil sebevraždu.
Dušan Pašek (březen 1998) - Bývalý hokejový československý reprezentant se ve svojí pracovně zastřelil legálně drženou pistolí. Zanechal dopisy, v nichž se za svůj čin omlouval. Bylo mu 37 let.
Evžen Hadamczik (září 1984) - Trenér fotbalistů Baníku Ostrava či reprezentace, bratr hokejového kouče Aloise Hadamczika, se oběsil.

Reklama

Související témata: